Одмор у таковском крају уз пуцкетање ватре

Смештај у домаћој радиности све више се тражи у селима рудничко-таковског краја. Скоро стотину домаћинстава у општини Горњи Милановац бави се сеоским туризмом. Категорисано је 630 лежаја, а домаћини се труде да гостима обезбеде добре услове за боравак на селу и у зимском периоду.

За смештај гостију у аутентичном српком домаћинству, старом више oд два века, туристи се интересују током читаве године.

Породица Jевтовић у Леушићима успела је да очува генерацијске успомене и обезбеди савремене услове за одмор на селу. Стари објекти препознатљиве архитектуре претворени су у стамбене, а нови се уклапају у амбијент из прошлих времена.

"Ти објекти који су из тих времена још увек су овде, зановљени, прилагођени данашњем времену, тако да то представља неко сећање на претходне генерације, јер темељи су још онда закопани", каже Радиша Јевтовић из село Леушићи.

Добронамерни домаћини таковског краја воле да угосте туристе и труде се да обезбеде услове које савремени гости захтевају. Понекад је, за посебан осећај породичног одмора довољно и пуцкетање ватре.

"Ако има снега деца воле да се санкају, скијају, шетају по брдима, планинама, а за одрасле госте који су мало пробирљиви имам и сауну - и она је актуелна у зимском периоду", каже Гордана Милошевић из села Клатичево.

Нови објекти за госте из читавог света у селима таковског краја граде се у етно стилу, а велико интересовање изазива и понуда туристичко рекреативног центра.

"Сад нема купања, али ту је шетња, имају разноразне забаве, тако да има увек нешто да им се приреди, да им не буде досадно, да понесу лепе успомене одавде и да пожеле да се увек врате", каже Љиљана Гачић из ТРЦ ''Момчило Чековић'' из Коштунића.

Спој традиције и модерног уз велики труд домаћина који су се определили за сеоски туризам, чине да је понуда у селима под Рудником, Маљеном и Сувобором све богатија.

"Чак и она домаћинства која нису категорисана по узору на категорисана домаћинства су се потрудила да се дворишта уреде, тако да ми сада имамо на територији целе општине лепо уређена домаћинства", каже Мира Мирковић", директорка ТО Горњег Милановца.

У општини Горњи Милановац годишње борави више од 10.000 гостију, којима уз природне и историјске вредности читавог краја, домаћини нуде идеалне услове за одмор на селу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара