Ко ће све моћи да постане проценитељ

Процену вредности непокретности више неће радити искључиво вештаци. Тај посао ће, уколико се усвоји Закон о уређењу те професије, обављати и такозвани проценитељи. Јавна расправа је завршена, а у Министарству финансија наводе да је закон неопходан јер су процене вредности непокретности често неадекватне. Судски вештаци тврде да ће такав Закон створити велике проблеме.

По новом Закону процену вредности непокретности моћи ће да ради свако ко има најмање четири године било ког факултета, три године искуства у процењивању, ко прође обуку, положи испит.

То значи да ће, на пример, стоматолог моћи да процењује вредност мостова, путева, водоводних инсталација, објашњавају стручњаци. Спорно је, кажу, и то што ће проценитељима обуке држати удружења, која ће иначе добијати акредитацију од Министарства финансија.

"Ми на факултету имамо организован систем едукације из области процена вредности, имамо мастер студије које трају две године, имамо специјалистичке студије, имамо заиста озбиљне курсеве где се будући грађевински инжењери едукују из области грађевинарства и на неким програмима који су акредитовани код Министарства просвете", каже Ненад Иванишевић, професор Грађевинског факултета у Београду.

Додаје да је непризнавање таквих институција и образовања у најмању руку некоректно.

Иако вештаци имају решење Министарства правде да могу да раде процене вредности непокретности, по новом Закону неће моћи да наставе да се баве тим послом без лиценце Министарства финансија. А да би је добили, потребно је да и они прођу обуку и положе испит, што ће их, кажу, коштати око 1.500 евра.

"Који курс треба да полаже и пред којом комисијом рецимо доктор грађевине са грађевинског факултета? Тренутно постоји 6.878 вештака у Србији, од 6.878 вештака, 75 одсто су доктори наука, 15 одсто магистри", објашњава Никола Драговић, председник Синдиката судских вештака Србије.

Из Министарства финансија одговарају саопштењем.

"Циљ доношења Закона о уређењу професије проценитеља вредности непокретности, јесте да доведе до усклађивања с европским стандардима, поузданије процене, веће одговорности за оне који доносе погрешне процене и стручнијих проценитеља", наводи се у саопштењу.

Струка предлаже да се прво измени Закон о судским вештацима који је, оцењују, застарео, а тек онда доносе нови прописи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара