Ефикасним и независним правосуђем против корупције

Директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић рекла је за РТС да док Србија не буде имала одговорно, ефикасно и истински независно правосуђе очекиване ефекте у борби против корупцији нећемо постићи. Новинари су кључни играчи у борби за искорењивање корупције, истиче Бабићева.

Данас је Међународни дан борбе против корупције. Обележава се и у Србији, а тема овогодишње конференције биће истицање значаја професионалних и етичких стандарда у медијима, најпре лични интегритет и одговорност новинара који доприносе борби против корупције.

У последњем извештају Европске комисије наводи се да је остварен известан напредак у борби против корупције, али да је и даље дубоко и широко распрострањена у многим областима.  

Гостујући у Дневнику РТС-а, директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић рекла је да је корупција широко распрострањена у многим областима и да Агенција то види кроз представке грађана.

"Јако много корупције је у систему просвете, систем здравства је проблематичан, имамо доста представки које се односе на правосуђе, проблематичне су јавне набавке, дакле, све оно што је већ проблем годинама уназад", каже Бабићева.    

Говорећи о доношењу новог закона из те области, Бабићева каже да закона још нема и да се нада да ћемо до краја године добити нацрт закона.

"Заиста су потребна финансијска средства да би нам било боље, али има ствари које могу и без тога да се пораве брзо и управо је то наше питање - зашто. Ми смо у јулу 2014. године предложили модел новог закона, руководећи се својим искуствима, препорукама европских експерата, одлукама међународних организација", каже Бабићева.

Каже да су у марту 2013. године предложене измене и допуне и годину дана после тога није донет нови закон. "То је нешто што нема оправдања", истиче Бабићева.

Према њеним речима, потртебно је да се побољша међуинситуционална сарадња, да она буде ефикаснија а да би се она побољшала потребно је да Агенција за борбу против корупције и други надлежни органи буду повезани, прво да базе података буду повезане.

"Оно што ми тражимо да добијемо је непосредан приступ документацији државних органа који су нам потребни да бисмо ефикасније спроводили наше поступке", каже Бабићева, истичући да је то оно што је основно.

Татјана Бабић понавља да је Агенција институција се бави превенцијом корупције и треба да спречи могућност да до корупције дође и да је зато важно ојачати правосуђе.

"Док не будемео имали одговорно, ефикасно и истински независно правосуђе очекиване ефекте нећемо постићи", сматра Бабићева.

"Волели бисмо да већина тих поступака добије епилог на суду и то тако они који су одговорни добију санкције који ће одвратити не само  њих од будућег чињења прекршаја него и све друге", каже Бабићева.

На питање да ли функционери поступају према препорукама агенције она је рекла да у већини случајева поступају премда има случајева кад се преопруке агенције не поштују. 

Осврћући се на чињеницу да највише пријава стиже из Ниша, али да то није најкорумпиранији град у Србији, Бабићева каже да се не може, само на основу чињеница да највише поступака има против функционера Ниша, тврдити да је тамо корупција распрострањенија него у другим деловима Србије.

"Оно што је важно је да позовем и цивилни сектор и медије да се угледају на Ниш јер су тамо невладине организације и новинари исртраживачи изузетно активни и просто нису запали у општу апатију, него хоће да им буде боље и ми их у томе подржавамо", рекла је Бабићева.  

"Новинари су кључни играчи у борби против корупције. Имамо бројне примере где су конкретне званичне истраге покренуте на основу писања медија. Наша идеја је да охрабримо истраживачке новинаре, да своју сарадњу са Агенцијом појачају," рекла је директорка Агенције.

За то је потребно да имамо законе који се ефикасно спроводе, да су узбуњивачи добро заштићени, потребно је да новинари имају лакши и слободан приступ информацијама које су им потребне, а да грађани који те вести прате имају један критицки однос и висока очекивања од својих лидера и да траже одговорност, навела је Татјана Бабић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво