Демолиран уметнички рад студената Факултета ликовних уметности

Уметнички објекат на углу Кнез Михаилове и Рајићеве улице у Београду демолиран је у ноћи 28. новембра, иако је његово рушење било планирано од стране аутора за следећи дан, као чин који би представљао део рада, саопштио је Факултет ликовних уметности.

У саопштењу се истиче да је за постављање објекта издата је сагласност Секретаријата за саобраћај, Завода за заштиту споменика културе, као и Општине Стари Град.

Извршилац деструктивног чина за сада није познат, као ни његови мотиви, али овај чин на нажалост одсликава однос који неки појединци имају према уметничком делу, наводе из Факултета ликовних уметности.

Објекат је постављен 16. новембра као уметнички рад четворо студената Факултета ликовних уметности. Овај рад које је подржало Министарство културе и део је пројекта Настајање и нестајање града и истоимене изложбе отворене 17. новембра у галерији ФЛУ.

Реч је о раду насталом у сусрету са простором Музеја логора на Бањици, осмишљеном тако да на посредан начин симболички и асоцијативно успостави дијалог са историјским догађајима.

У кубичном простору од сировог грађевинског материјала изложен је текст једног од докумената из поменутог музеја, изгравиран на табли од плексигласа са ЛЕД осветљењем.

Насловљен као "Извештај о стрељању Јевреја и Цигана" овај упечатљив историјски документ из 1. 11. 1941. одабран је као сведочанство о споју бруталног и бирократског у дискурсу извршитеља злочина почињених у време немачке окупације Београда у Другом светском рату.

Рушење објекта планирано је као врста одговора на историјске догађаје кроз перформанс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво