Трудноћа најчешћи узрок одласка на боловање

Због одржавања трудноће и рађања, жене у првој половини ове године одсуствовале су више са посла него у истом периоду прошле године. Гинеколози тврде да су углавном та боловања оправдана, јер су последњих година ординације пуне жена које у познијим годинама желе да добију потомство, али и парова који се боре са стерилитетом. Највише са посла одуствују труднице из Београда, Лесковца, Крагујевца, Ваљева.

На листи разлога због којих се у Србији иде на боловање дуже од 30 дана прва је - трудноћа. И то се као разлог, наводи сваки трећи пут.

"Због здравствених проблема које сам имала у току трудноће на боловању сам била и претходних месеци, тако да сам од шестог месеца трудноће на боловању", испричаја је једна трудница.

Док је друга жена од петог месеца на боловању јер ради у салону намештаја и због тежине посла и подизања тешких ствари, није, како истиче, смела да ради.

Иако је трудноћа најчешћи узрок узимања боловања, намеће се питање - да ли је увек оправдано.

"Потребе немају, али мало имамо проблем и са послодавцима, јер не излазе у сусрет трудницама и не прераспоређују их на друга радна места која су много лакша у односу на оно што раде", каже др Александра Ђокић, гинеколог Дома здравља "Палилула".

Др Радомир Аничић, гинеколог у ГАК-у "Народни фронт" каже да се тренд да жене све више иду на боловање у трудноћи повећава због година, компликованих трудноћа, дугог чекања на дете, лечење инфертилитета.

"Тако да ћемо се са тим у будућности сусретати све више и више", рекао је Аничић.

Лесковац предњачи по трудничким боловањима, свака друга особа која одсуствује с посла је будућа мајка.

"Постоји велики број трудница, које се на жалост јављају код приватника да би оствариле трудничко и породиљско боловање, а да ми лекари и гинеколози немамо увид у такво стање. Довољно је да имају књижицу и да пише да је ризична трудноћа, ми морамо да отворимо таквој трудници боловање", каже др Љиљана Вучковић, начелница гинекологије ДЗ "Лесковац". 

Статистика показује да је на боловању због болести или компликација у вези са одржавањем трудноће у првих шест месеци ове године било 50.869 жена, а годину дана раније - 48.321 жена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара