Стефановић: Заштита деце на интернету посао за све

Полиција је ове године у Србији ухапсила 35 особа због поседовања и растурања дечје порнографије, а од почетка акције “Армагедон”, пре четири године, иза решетака су због истог кривичног дела завршиле укупно 74 особе.

Убрзани развој интернета и нови, унапређени начини дигиталне комуникације, мимо бројних позитивних ефеката, истовремено су донели и многе изазове и претње, како одраслима, тако и деци, због чега је један од приоритета налажење механизама заштите најмлађих од злостављања на тој глобалној мрежи, порука је данашње конференције "Заштита деце на интернету".

У истраживању Уницефа и Института за психологију Филозофског факултета у Београду, спроведеном 2012. године, показало се да је деци и младима интернет веома доступан, да је ризицима на тој мрежи било изложено 62 одсто старијих основаца и 84 одсто средњошколаца, који су најчешће прихватали позиве на пријатељство непознатих особа.

Чак две трећине испитаника активно је комуницирало са непознатим особама путем чета, док је око шест одсто основаца и 15 одсто средњошколаца чак и прихватало састанке с њима.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио је да српска полиција успешно ради на борби против злостављања деце на интернету, да су резултати запажени не само у Србији, већ и у иностранству, али је додао да то није посао само за полицију, већ за читаво друштво.

"Припадници Одељења за високотехнолошки криминал на позив директора школа врше едукацију ђака, родитеља, наставника како да сигурно и безбедно користе интернет.

"Покренута је и акција 'Заштитимо децу на интернету' у којој се дају савети за спречавање злоупотребе деце на интернету", рекао је Стефановић.

Додаје да МУП ради на јачању својих капацитета за откривање и процесуирање дела са елементима високотехнолошког криминала и да велику пажњу посвећује јачању међународне полицијске сарадње у области борбе против тог вида криминала.

Амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф додао је да се глобално друштво суочава са ужасном статистиком када је реч о злоупотреби деце на интернету, а као пример је навео Енглеску и Велс у којој полиција сваки дан бележи по 85 случајева сексуалног узнемиравања деце.

"Пре само 25 година суочавали смо се са хиљадама фотографија сексуалне експлоатације деце, док су данас у питању милиони фотографија", рекао је Киф.

Додаје да је питање заштите деце на интернету веома комплексно и да против њега нико не може сам да се бори, већ да је за то потребна међународна сарадња.

"Зато смо покренули Weprotect, глобално партнерство (које предводи Влада Велике Британије) у коју је за сада укључено више од 50 држава, 20 технолошких компанија и невладиних организација", рекао је Киф.

Амбасадор је поручио да би укључивање Србије у то партнерство било значајно како за Србију, тако и за све државе укључене у то партнерство.

Директор Уницефа у Србији Мишел Сен Ло истакао је да је интернет и дигитална технологија ушла у све поре друштва и да је то, поред бројних позитивних ствари, омогућило и нове начине старих видова злостављања и искоришћавања деце.

Наглашава да је потребно оснажити децу да се сама заштите, да се смањи доступност приступа штетном садрћају, да се обезбеде механизми пријављивања насиља и злостављања, али и да се омогући системска подршка за опоравак жртава.

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић истакла је да је то министарство одавно схватило значај проблема злостављања деце на интернету због чега је још 2009. године покренуло иницијативу "Кликни безбедно", чији је фокус едукација деце, родитеља и наставника како да се безбедно понашају на интернету.

Према њеним речима, одржано је на десетине догађаја, радионица и трибина у Србији које су се бавиле тим проблемом.

Додаје и да је значајна подршка тог министарства невладином сектору кроз финансијску подршку пројектима које се баве проблемом злоупотребе деце на интернету.

Шеф службе за односе са државним институцијама компаније "Теленор" Јасмина Вигњевић поручила је да је циљ те компаније да грађани путем интернета решавају већину својих животних проблема, због чега је, када је реч о њиховој безбедности, покренуто много акција.

Као пример је наведено да је 8. октобра, на дан када та компанија обележава дан својих корисника, председник те групе са 7.000 деце на стадиону разговарао о томе како да безбедно користе интернет.

"Тренутно је актуелан пројекат 'Зауставимо дигитално насиље' у који је укључено више од 12.000 деце, родитеља и наставника", рекла је Вигњевић и додала да је та компанија, у оквиру тог пројекта, развила прву СОС апликацију за мобилне телефоне.Полиција у Србији образује младе како да се заштите на интернету и разговара са њима.

Више од половине основаца и средњошколаца прихватају позиве непознатих на друштвеним мрежама, 10 одсто прихвати и да се види с људима које упознају на интернету.

"У неко време од 10 до 11 часова ако ви отворите неки профил и назначите да сте дете старости, примера ради, где смо се ми представили као да имамо 13 година, вас малтене сваке минуте контактира нека особа распитујући се за околности, да ли сте сами у кући, па све до ласцивних порука", указује Саша Живановић из одељења за високотехнолошки криминал МУП-а.

Конференција "Заштита деце на интернету", коју организује Уницеф, део је глобалног програма за изградњу капацитета у борби против сексуалне експлоатације деце на интернету.

Представљена су достигнућа у области борбе против занемаривања, насиља, злостављања и искоришћавања деце на интернету, са фокусом на дигиталном сексуалном искоришћавању.

У Србији програм финансира Влада Велике Британије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се