Обележено 150 година рода инжењерије Војске Србије

Свечаним дефилеом у касарни "Југовићево", у Новом Саду данас је обележено 150 година рода инжењерије Војске Србије.

Свечаности су присуствовали министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије (ВС) генерал Љубиша Диковић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Род инжењерије ВС данас располаже високо стручним кадром, рекао је министар Гашић, подсећајући да је ВС, а посебно тај род, често био од велике помоћи грађанима Србије у ситуацијама елементарних непогода - земљотреса и поплава.

"Инжењерци су увек први прискакали у помоћ грађанима, а њихова помоћ посебно је била значајна током прошлогодишњих катастрофалних поплава. Током НАТО агресије инжењерија је имала значајну улогу на маскирању борбених средстава, а касније и на разминиравању терена на Косову и Метохији и у централној Србији", рекао је Гашић.

Он је истакао да су припадници рода инжењерије после Другог светског рата у Србији изградили 6.200 путева, 700 километара пруга и 116 тунела укупне дужине од 7.500 метара.

Према његовим речима, данас се обележавају три важна дана у ВС - Дан рода инжењерије, Дан финансијске службе ВС и додела 70 станова припадницима војске.

"Мој долазак у Нови Сад осим свечаности рода инжењерије има за циљ финализацију договора око касарне Транџамент на Петроварадину и Нови Сад ће напокон моћи ту локацију да користи у сврхе које жели", рекао је Гашић.

На питање новинара шта ће се дешавати са другим војним објектима који су тренутно празни, а нису продати, министар је рекао да су " 2006. године, неки који су Војску Србије 2017/2018. видели као цивилну заштиту изнашли начин како да иселе 470 војних објеката од којих је продато свега 45".

"Одржавање и пре свега обезбеђивање тих војних објеката изузетно много кошта. Рецимо, обезбеђивање мањег објекта кошта око 5.000 евра месечно", истакао је Гашић.

Он је истакао да је жеља Министарства одбране и ВС да се, уз подршку Управе за приходе, војни објекти који нису продати, понуде пре свега локалним самоуправама.

"До 2012. локалне самоуправе продавале су војне објекте који су по правилу били на добрим локацијама. Тако су објети продавани, рецимо Делта максију, а да ВС од тих средстава није видела ништа и није добила ни један једини стан. Тако више не може да се ради", нагласио је Гашић.

Поводом Дана рода инжењерије најистакнутији припадници Инжењерских јединица награђени су новчано, наградним одсуствима или књигама. длуком тадашње власти у Србији 1865. године из састава артиљерије издвојени су понтонирци и пионири и формиран је четврти род војске - инжењерија, уз до тада постојећу песадију, артиљерију и коњицу.

Тај датум - 6. новембар обележава се као Дан Инжењерије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво