Прекршајни суд у новој згради, почиње да ради у понедељак

Прекршајни суд у Београду данас почиње усељавање у реновирану судску зграду у Устаничкој улици и коначно се стационира на једном месту, а од понедељка креће са радом.

Зграда је у потпуности опремљена и судије могу одмах да почну са радом, рекао је за РТС министар правде Никола Селаковић.

Сви радови на јачању инфраструктуре део су реформе правосуђе и стварају боље услове за рад, каже Селаковић и истиче да се тиме подиже ефикасност.

Министар објашњава да се до сада, будући да је постојало 14 различитих зграда, у сваком прекршајном поступку губило седам до десет дана на пут једне представке до издвојених просторија суда и назад.

"Када се тај број помножи са 140.000 предмета у којима се подноси и већи број поднесака, изгубили смо око 980.000 дана, што је невероватно. Овде ћемо све радити на једном месту, неће бити изговора да нема услова за рад", рекао је Селаковић.

Селаковић је на отварању Прекшајног суда захвалио амбасадору САД Мајклу Кирбију и УСАИД-у, захваљујући којим је до сад реновирано и адаптирано укупно 15 прекршајних судова у Србији, док су радови на још једном у току.

Навео је да само у овој години капиталне инвестиције у правосуђу премашују износ од 10,4 милиона евра, те да су су инвестиције највише концентрисане у Београду, будући да је то најоптерећенији део правосуђа.

Председник Прекршајног суда Милан Мариновић рекао је да ће сви запослени у том суду својим резултатима рада знати да се одуже на оваквом дивном поклону.

Према његовим речима, више од 20 година људи који су били на челу суда за прекршаје чекали су данашњи дан - да суд буде смештен у једној згради.

Амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби најавио је да ће његова земља наставити да помаже Србији и поручио да верује у владавину права, као и да му је драго што се та вера претворила "у нешто опипљиво" - Прекршајни суд.

Свечаном отварању реновиране судске зграде присуствовали су и премијер Александар Вучић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, градоначелник Града Београда Синиша Мали, председник Апелационог прекршајног суда Зоран Пашалић, као и председници прекршајних судова у Србији и директори јавних предузећа који су помогли у раду на згради.

Вучић: Србија добија ново, умивено лице

Премијер Вучић је изјавио да Србија полако али сигурно добија ново, умивено лице и да ће обнова свих школа, болница, судова и јавних установа бити финансирана из републичког буџета.

Премијер је, на отварању Прекшајног суда рекао да је Србија кренула у тешке реформе пре годину и по дана, да су људи били неповерљиви и очекивали "само да још једна пошаст прође".

"Мало ко је веровао да ћемо земљу извући из тешке кризе пропасти и банкротства. Данас годину и по дана, у којима су нас задесиле и катастрофалне поплаве, данас све и у том Обреновцу функционише без проблема, и пошта и суд и све инстиуције", рекао је Вучић.

За нас је важно, додао је он, да ћемо први пут после 20 година кренути у свеобухватно чишћење и уређивање школа, болница и свих судова.

Вучић је изразио захвалност америчким пријатељима јер помажу Србији, не само тамо где су, како неки мисле њихови интереси, већ и где их немају.

Тај Прекршајни суд је радио на 14 локација у граду у само 67 судница. Реновирана судска зграда се простире на 6.538 метара квадратних и 105 судница са системом рада – један судија у једној судници.

Радови на реконструкцији зграде у којој је некад био смештен Пети општински суд, а касније и део парничног одељења Првог основног суда, почели су 5. јуна.

Укупна инвестиција је око 200 милиона динара. Инвеститори су Министарство правде и Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а извођач фирма Интерклима д. о. о. из Врњачке бање.

На 11 "старих" локација Прекршајног суда, планирано је распоређивање полицијских станица, жандармерије и комуналне полиције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво