Гашић: Поносан сам на акцију спасавања бебе

Министар одбране Србије Братислав Гашић каже да је поносан на акцију спасавања бебе из Новог Пазара и да би поново наредио такву акцију. Није, међутим, желео да коментарише одлуке Војног дисциплинског суда у вези са падом хеликоптера Ми-17 и смрти седам особа, јер је у току жалбени поступак.

Братислав Гашић је новинарима у Београду рекао да не може, нити жели да коментарише пресуде у случају пада хеликоптера.

Војни дисциплински суд неправоснажно је осудио команданта РВ и ПВО Ранка Живака и команданта 204. ваздухопловне бригаде Предрага Бандића, због пада хеликоптера 13. марта 2015. године.

Окривљеним генералима изречена је дисциплинска казна забране унапређења у виши чин или напредовања на виши положај, генералу Живаку у трајању од једне године, а Бандићу током две године.

"Када се мешам, кажете што се мешам. Ту не желим да се мешам. Првостепени орган, за њега је задужен (начелник Генералштаба) генерал (Љубиша) Диковић. Оформио је комисију. Дисциплински суд је донео своје одлуке. Ја не желим да се мешам у њихове одлуке. Жалбени поступак је у току и мислим да не би било примерено да на било који начин коментаришем", навео је Гашић.

Рекао је да не жели да коментарише ни цивилно тужилаштво које треба да донесе своје закључке и изађе пред јавност.

"Нисте питали власт до 2012. године када су се давали хеликоптери у зимским условима да хране коње на Власини. Тај исти који мене данас прозива (бивши министар одбране Драган Шутановац) никада се не пита да је он на исти начин давао хеликоптере за потребе снимања филмова 'Парада', не знам већ како су се звали... и на исти начин је наредио четири пута на захтев Сулејмана Угљанина спасавање једног болесника из Новог Пазара", рекао је Гашић.

Каже да испада да је "тада процедурално могло да се нареди, али данас не".

"Ми сви јако искрено жалимо за губитком наших пријатеља и колега, пилота и медицинског особља. Учинили смо све да помогнемо у превазилажењу тешких тренутака. Максимално смо уз породице. Једном месечно се састајемо са њима. Помажемо", рекао је министар одбране.

Показао је папире на којима су, како је рекао, подаци о броју летова хеликоптера до 2012. године у "много тежим и горим условима а за које нико није питао".

Гашић је навео да су трошени ресурси војске, а да се у неким папирима и наводи да је "Шутановац наредио".

"Влада води рачуна о законитом раду предузећа"

Министар је рекао и да Влада "води рачуна о раду свих јавних предузећа, пре свега о законитом раду", али није желео да коментарше рад ДИПОС-а, јер то није у његовој надлежности.

На питање да коментарише захтев Агенције за борбу против корупције Влади Србије да угаси ДИПОС због неправилности, Гашић је рекао да су "препоруке једно, а да ће Влада учинити све да сва јавна предузећа и јавне установе имају што боље и квалитетније резултате".

Додао је да не може да да оцену о раду ДИПОС-а, јер то није његов ресор.

Како су јуче пренели медији, Војни синдикат Србије је од Министарства одбране затражио информације о томе да ли је министру Гашићу додељена вила на Сењаку.

Тај синдикат је навео да су обавештени да је Министарство одбране за министра Братислава Гашића код агенције ДИПОС обезбедило вилу у Улици Милована Глишића број 3, у елитном београдском насељу Сењак, и да траже достављање информација од јавног значаја поводом више питања.

Гашић је критиковао медије који су јуче објавили причу о војним синдикатима у којима постоји, како је рекао, "низ неистина и лажи".

"Не интересује вас да један од 11 војних синдиката само ради личног интреса појединаца у том синдикату покушава да све напоре и резултате које Војска Србија чини, а пре свега у подршци Влади Србије у мерама консолидације, лажима умањи те резултате", рекао је Гашић.

Навео је да је Министарство на чијем је челу укинуло репрезентацију и да сви гости Министарства одбране могу да бораве само у објектима војске, за разлику од времена када је министар био Драган Шутановац, када се, како је додао, за ту сврху трошило много новца.

"Али ми је веома жао што један човек који води тај синдикат, а који је тражио да добије две 'шкоде суперб' и канцеларију у Министарству одбране, и секретарицу и неограничену количину горива, данас на тај начин резултате ових људи овде, официра, покушава да омаловажи", навео је Гашић.

Додао је да човек као старији водник прве класе, као ограничено способан, иако по закону нема право да буде у војној полицији, прима плату од 72.000 динара, док је плата министра одбране 89.000 динара.

"Толико о људима који се залажу за то што пишу, а мени пишу кривичне пријаве или шта већ. Зато што сам тражио да се спроведе Закон о војној полицији, по коме ограничено способни не могу да буду њени припадници, и на овакав начин лажима покушава да дезавуише јавност Србије. Доста више", рекао је министар.

Истакао је да се нико није жалио нити штрајковао "када је бивши министар одбране Драган Шутновац покрао ствари из виле у којој је живео, а министарка правде Снежана Маловић била у објекту за госте пет година противправно".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се