Читај ми!

Смањене листе чекања на Бањици

Институт за ортопедско-хируршке болести Бањица, једна од најпосећенијих здравствених установа у читавој Србији, успео је да смањи листе чекања за 1.500 пацијената, каже за РТС доктор Зоран Башчаревић.

Доктор Зоран Башчаревић, в. д. директора Института за ортопедско-хируршке болести Бањица, рекао је да листе чекања у тој установи постоје дуги низ година, а да су оне у последњих годину и по дана скраћене за 1.500 људи.

"За различите импланте различито се чека. За импланте кука, бесцементне, за млађе људе чека се годину дана, нешто старији чекају око 13 месеци, а за најстарије немамо листе чекања већ заказивања - то је пар месеци у складу са здравственим стањем", рекао је доктор Башчаревић.

Што се тиче листе чекања за колена, оне су смањене, тврди Башчаревић, више него што је било могуће, те се на операцију колена чека око две године.

Доктор каже и да отпуштања у овој болници није било и да га неће бити.

"Ми имамо недостатак од 20 лекара, 250 медицинских сестара, 25 немедицинских радника. Оно што морамо ми се трудимо да сами запослимо јер морамо болницу да држимо чистом", рекао је Башчаревић.

Додао је да Институт стално има импланте јер се јавне набавке добро спроводе, али да због великог обима посла стално буде кварова у моторним системима који служе за операције а набавка тога је скупа.

Башчаревић, који је и координатор Министарства здравља за ортопедију у Србији, каже да се на операције у другим градовима у земљи чека отприлике исто, али да су присутни други проблеми.

"За протеглих годину и по дана смањен је број пацијената на чекању са 19.500 на свега 16.000. Чекање је приближно исто, али су у Србији други проблеми - са кадром, са ортопедима, моторним системима и са јавним набавкама које често касне и по три, четири месеца", рекао је доктор Башчаревић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се