Читај ми!

Изабрани нови чланови САНУ

Српска академија наука и уметности изабрала је 35 нових чланова – 15 редовних, 14 дописних и шест иностраних чланова.

Чланови САНУ су на данашњој седници Изборне скупштине бирали између 58 кандидата, тајним гласањем, а за избор је била потребна натполовична већина.

Председник САНУ Владимир Костић честитао је новоизабраним члановима, указавши да је Академија у планирању изборних активности констатовала да су два одељења угрожена по броју чланова.

То су одељење ликових и музичких уметности, али пре свега одељење друштвених наука, навео је Костић у изјави новинарима, изразивши жаљење што она нису у овом изборном циклусу освежена новим члановима.

"Било је од великог значаја за нас да се та одељења обогате новим члановима. С друге стране, Академија гласа тајно и не могу да коментаришем резултате", додао је председник САНУ.

Према његовим речима, намера је била да се појачају та два одељења и да буду популаризована, што ће бити остављено за следеће изборе.

Костић је истакао да је Одељење друштвених наука непропорционално и да су чланови тог одељења били под огромним притиском због капиталних задатака које су морали да обаве.

Могуће разлоге за мали број изабраних чланова у том одељењу Костић види у великом броју предложених кандидата, истичући да је било много мање лобирања, као и у расипању гласова.

У Одељењу друштвених наука изабрана су два редовна члана – Часлав Оцић и Коста Чавошки. Подршку није добио ниједан од седам кандидата за дописне чланове, међу којима су били Леон Којен, Слободан Антонић и Слободан Жуњић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се