Прописи угрожавају практичну наставу

Удружење пољопривредно-прехрамбених школа затражило је да се измени члан Закона о буџетском систему по коме школе које имају сопствене приходе морају да их уплате у буџет. Образлажу, зараду користе за одржавање школа и практичне наставе, а обавеза да је уплате у буџет значиће да ће морати да испразне штале и запарложе оранице. То ће угрозити практичну наставу и осталих средњих стручних школа, али и домове ученика, упозоравају у Министарству просвете.

У Београдској пољопривредној школи ђаци праксу стичу на 30 ари под пластеницима, у воћњаку, радионици за хортикултуру и ветеринарској амбуланти.

Годишње школа заради до 700.000 динара, а новац од продаје користе за ђубриво, семе, средства за заштиту, али и за поправку система за наводњавање и куповину фолија за пластенике.

"Због снега вам у моменту падне фолија са пластеника. Ви имате потребу да ту фолију одмах замените. Уколико ми морамо да тражимо средства за ту фолију – пропашће расад, пропашће сав уложен труд, не мислим притом само на материјални труд, него и мислим и на рад деце", рекао је Драган Филиповић, директор Пољопривредне школе у Београду.

Пропашће и деценијама дуга традиција производње пиротског качкаваља, упозоравају у пиротској Млекарској школи.

Дневно, просечно прераде 4.000 литара млека које морају да купе. Плаћају и енергенте, поправке и у учионицама и у дому ученика у склопу школе. Ако не би имали свој новац, то би морала да покрије локална самоуправа.

"Не верујем ће локална самоуправа у Пироту, а и било која у Србији моћи у свом буџету да предвиди уопште та средства за обављање практичне наставе", истакао је директор те школе Милан Вућићевић.

У том случају, истиче Филиповић, губи се смисао једне средње стручне школе.

На страни школа је и Министарство просвете. Одузимање могућности школама да управљају зарађеним новцем, кажу, удаљавање је од стратегије да се појача пракса у стручним школама.

"То је и увођење предузетништва, и дуално образовање о коме се толико прича. Дакле ако ми имамо школе које имају своја мала предузећа где ми практично тај модел већ можемо да примењујемо, било би нерационално да ми сад то угасимо па да тражимо друге начине како то да функционише", рекла је Снежана Марковић, помоћница министра просвете за средње образовање.

Обавеза да приходе уплате у буџет није нова – то је пре три године предвидео Закон о буџетском систему. Међутим, у Министарству финансија кажу да то није чињено јер није било техничких услова.

"Док год се не стекну технички услови, сопствени приходи установа не могу постати општи приходи буџета, с тим што се може очекивати да и у 2016. години установе располажу сопственим приходима у складу са законом", поручују из Министарства финансија.

Међутим, то је само одлагање проблема. Зато су, кажу у Министарству просвете, припремили образложење којим ће покушати да убеде колеге из Министарства финансија да закон треба да се мења.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара