Читај ми!

Обележен Дан донора

Шетњом Кнез Михаиловом улицом у Београду, у којој су учествовале познате личности, обележен је Европски дан давалаца органа. Том приликом је поручено да један донор може да спаси најмање четири живота, као и да је Србија на самом дну по броју донора у Европи.

Шетњу, од Градске библиотеке до чесме код Филозофског факултета и назад, организовали су Фондација "Хемофарм", Министарство здравља и Управа за биомедицину како би скренули пажњу на значај донирања органа.

Директор "Хемофарм" фондације Сузана Ђорђевић рекла је у изјави за Танјуг да у Србији има свега око 100.000 људи који су власници донорских картица.

"Овом шетњом на Европски дан донора, желимо да скренемо пажњу јавности на ову важну тему и да позовемо људе да нам се придруже у шетњи и размисле о томе да једним хуманим и одговорним чином могу једног дана да спасу друге животе", истакла је Ђорђевић.

Каже да "Хемофарм" већ 22 године ради на унапређењу квалитета здравља грађана Србије, побољшава услове лечења у клиничко болничким системима широм земље и бави се едукацијом лекара.

"Ово је само корак више, ми смо партнери у националној акцији 'Продужи живот' Министартва здравља, Управе за биомедицину и Војномедицинске академије. Ова акција је важна јер скреће пажњу на значај завештања органа, а о чему се мало говори у Србији", истакла је Ђорђевић.

Директор Управе за биомедицину Ненад Милојичић рекао је да се Европски дан донора обележава у свим земљама Европе, као и у Србији.

Додаје да Управа за биомедицину подржава ту акцију, као и кампању о завештању органа и значају трансплантацију "Продужи живот" која траје од 2009. године.

Милојичић истиче да је Србија међу последњим земљама у Европи по броју донора додајући да смо ове године до данас имали свега 14 донора који су дали органе.

Према његовим речима, обављене су у 2015. години 22 трансплантације бубрега, четири трансплантације јетре и пет трансплантација срца.

"Имамо између три и четири донора на милион становника, а да би задовољили наше потребе требало би да имамо 10 донора на милион становника. Земље са најразвијенијим програмом трансплантације имају између 32 и 35 донора на милион становника, а водеће су тренутно Шпанија и Хрватска", навео је Милојичић.

Наглашава да се ни једна религијска заједница не противи трансплантацији органа.

"И православна и католичка и муслиманска вероисповест не забрањују трансплантацију као вид лечења", поручио је Милојичић.

Глумац Милорад Мандић Манда је рекао да је донорску картицу узео пре четири или пет година "само са једном помисли да ако икоме икада буде затребало нешто што би му породужило живот и усрећило његове најближе, зашто да не".

Мандић је рекао да српско друштво још нема ту свест, али да је, ипак, ситуација сада много боља него пре четири или пет година.

Он је додао није имао никакву дилему да ли да потпише донорско картицу, али да је претходно разговарао са својом породицом, чија је подршка веома важана.

Глумица Тања Бошковић је рекла да давање органа другима није страно духу нашег народа кроз историју.

"Сетите се само, у народу се каже руку за брата дајем, срце ишчупа момак, стави га на длан и да својој драгани, значи одвајкада је тако било само се технологија променила. Зашто да не делимо љубав на путу ка Господу и вечности, тело нам више неће бити потребно, па дајмо мало љубави онима којима то може живот да значи", поручила је Бошковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара