Читај ми!

Ноћ у Прешеву, борба миграната са сном

Талас миграната који из Македоније стижу у Србију не престаје. Од почетка месеца дневно од 4.000 до 5.000 људи региструје се у прихватном центру у Прешеву. Мигранти долазе у већим групама, а тако је било и ноћас у Прешеву, првој станици миграната у Србији. У току дана преполовљен број миграната

У Прихватном центру гужва је и ноћу. Мигранти не желе да губе време, важан им је кажу сваки минут. Иако уморни, чекају у редовима да се региструју и крену даље, до жељених одредишта.

"Нећемо да спавамо, узели смо храну и чекамо да се региструјемо и идемо у Хрватску, па у Немачку", каже један Авганистанац.

Дуги су, кажу, редови, али чекају. "Желимо да што пре одемо, а не да спавамо овде", кажу мигранти.

Сан и умор ипак многе савладају. Иако је хладно, спавају на отвореном или у шаторима.

"Не можемо да спавамо овде веома је хладно и тешко нам је", каже мигранткиња.

Хладноћа, премор и неадекватна гардероба и обућа разлози су због којих медицинске екипе и ноћу имају пуне руке посла.

"Под стресом су, људи су јако преморени, одбијају седативну терапију, увек кажу само да не спавамо", истиче лекарка Хитне помоћи у Врању Срђана Стајић.

У Прихватни центар стигла је и нова група. На улазу су добили окрепљење, топли оброк.

"Дајемо неку јуху, супу или чај, неке топле напитке, нешто хране", каже координатор хуманитарне организације "Ремар" Хуан Карлос.

И од Црвеног крста свакодневно добијају оброке, а од донатора топлу одећу и обућу. Због великог прилива, све службе у Прихватном центру раде даноноћно.

Аутобуси и ноћу чекају испред Прихватног центра. Примају само мигранте који имају документацију, јер полиција подноси прекршајне пријаве против оних који путују без папира.

Покренуто је 700 пријава против 1.000 особа због кријумчарења и искоришћавања миграната.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара