Читај ми!

Најсиромашнији (не) остају без повластица за струју, гас и грејање

Најсиромашнији грађани би, већ овог месеца, могли да остану без повластица за струју, гас и грејање јер је Уставни суд прогласио неуставном процедуру по којој остварују то право. Угрожени не треба да брину, нову уредбу доносимо до краја месеца, поручује министар енергетике.

Одлука је донета још 25. марта, надлежнима је дат рок од шест месеци да неправилности отклоне, они то нису урадили, због чега се, од прошле седмице, Уредба о енергетски заштићеном купцу не примењује.

Уставни суд је јасан – досадашњи критеријуми и поступак за стицање статуса енергетски заштићеног купца најугроженијима не дају једнаку правну заштиту, због чега се њихови захтеви одбијају.

"Овај статус не добијају сва домаћинства која су поднела захтев, већ орган јединице локалне самоуправе цени ко испуњава а ко не испуњава услове", наводи Уставни суд.

Ресорни министар каже да за измену Уредбе треба сагласност више надлежних служби. Најављује нову уредбу која ће обухватити још неке угрожене категорије грађана.

"Кључно је да покушамо да нову уредбу донесемо што пре и да стартујемо са њом већ од новембра. А правни систем ће дати одговор на питање шта радимо у овом кратком вакуум периоду", каже Александар Антић.

Ове године, око 70.000 грађана добија од 120 до 250 бесплатних киловат-сати струје месечно. У ЕПС-у кажу да листе корисника добијају од надлежних министарстава.

"Како ће даље бити о томе ће одлучивати друге институције. Ми смо спремни. Каква се одлука донесе ми ћемо је спроводити", каже Драган Јеремић, директор "ЕПС Снабдевања".

Сиромашним домаћинствима повластице много значе. Поред струје, некима су током шестомесечне грејне сезоне умањени и рачуни за гас и грејање из топлана.

Подсетимо, право на олакшице у оквиру социјалних енергетских карата аутоматски су имали сви примаоци социјалне помоћи, као и домаћинства – у зависности од броја чланова и висине прихода које је прописивала спорна уредба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара