Читај ми!

Апели из Београда за европско решење избегличке кризе

Организатори Петог Београдског безбедносног форума апеловали су на проналажење европског решења за избегличку кризу са којом се суочава читав континент јер, како је наведено, постоји опасност да би ситуација могла бити искоришћена од стране ксенофобичних и националистичких снага.

У апелу је истакнуто да би ЕУ морала да развије ефективне институције и усвоји мере за суочавање са избегличком кризом, преноси Танјуг.

Други дан Форума отворила је председница Београдског форума за политичку изузетност Соња Лихт истакавши да се на овом скупу у протеклих пет година говорило о економској кризи, угрожености европских вредности, те да Балкан може бити део заједничког европског напора, али да се није ни помишљало на избегличку кризу са којом се суочавамо у овом тренутку у Европи.

Соња Лихт не мисли да постоји драматизација око бројки избеглица, већ око одговорности, због чега је одлучено да се са скупа пошаље апел за европско решење избегличке и мигрантске кризе.

Организатори би се, како је додала, осећали без оваквог апела као да су део процеса негирања мигрантске кризе.

"Овај скуп се организује јер верујемо у дијалог, да нема демократије без широке дебате и желели смо и и даље желимо да учинимо ово место центром такве дебате, не само о Србији и региону, као и само о Европи, већ и о проблемима са којима се суочава цео свет. Зато смо одлучили да упутимо апел", рекла је Соња Лихт на скупу који се одржава под мотом "Може ли европа редефинисати себе?".

У апелу се наводи да је ЕУ у 21. веку суочена са таласом миграната ка њеним границама, као и да је тај талас посебно погодио земље Западног Балкана које се налазе на рути, а које су са хуманошћу и ефикасно савладале исти, објаснила је Соња Лихт.

Неке земље ЕУ, истиче се у апелу, суспендовале су људско право што је утицало на имиџ ЕУ као заједнице вредности са високим стандардима људских права.

"Евидентно је да ЕУ нема заједничко решење за овај проблем, као и да поједине земље чланице желе да уживају само погодности чланства, а не желе да деле и одговорност", указује се у апелу који је представила Соња Лихт.

Потписници апела сматрају да ЕУ и трансатлантски партнери, као и Русија и Кина треба да учине све што могу да се окончају конфликти који су узрок избегличке кризе, и помогну у том региону подизању благостања, демократизацији.

Пети Београдски безбедосни форум настављен је панелом посвећеном "реафирмацијом улоге ОЕБС у управљању конфликтима".

Други дан Форума почео је дебатом на тему реафирмације улоге ОЕБС-а у управљању конфликта, на којој ће учествовати државна секретарска у Министарству спољних полсова Србије Роксанда Нинчић, шеф мисије ОЕБС у БиХ Џонатан Мур, спрецијални изасланик председавајућег ОЕБС за Западни Балкан Жерар Студман...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво