Читај ми!

Дуго пешачење нарушава здравље деце миграната

После неколико хиљада пређених километара, избеглицама је врло често потребна медицинска помоћ. Међу њима је све више малишана који су уморни и исцрпљени од пута. Због дуготрајног пешачења и лоших временских услова, све чешће им страдају стопала, ноге, стомак, плућа. Последњих недеља, траже помоћ и престоничких педијатара.

Завоји на ногама, посекотине и ране на стопалима – тако најчешће изгледају ноге деце избеглица када стигну у Србију.

Мајке деце кажу да морају да беже, јер је рат, да су деца уморна, боле их ноге, али морају све то да издрже.

"Имам троје деце. Ноге су им повређене, јер су пешачили боси", каже избеглица.

Међутим, то није једино што их мучи.

"Сада све чешће долазе деца, са температурама", каже Александар Јовановић, интерниста Војне болнице у Нишу.

Због ових тегоба, поједини родитељи довели су децу и у престоничке дечје клинике. На пример, од почетка године у Институту за мајку и дете прегледано је 58 деце, хоспитализовано 14, а оперисано двоје.

"Чак некој деци нисмо могли да узмемо податке, да ли немају документа или не желе да дају – не знамо. Проблем језика постоји. Имамо колегу који има гене са тог простора, па нам помаже у превођењу. Довијали смо се и сналазили, медицина је универзална и проблеми су универзални", каже директор Института за здравствену заштиту мајке и детета Радоје Симић.

За шест месеци, прегледано је 66 малих пацијената у Тиршовој.

"Нешто већи број је од августа и то су биле стомачне тегобе, које су решаване у нашој амбуланти. Промене на кожи, респираторне инфекције. Оно што је наш утисак јесте да су они добро организовани, обично дођу у групи од 2-4. Увек је са њима преводилац", каже Невена Јовичић са Универзитетске дечје клинике у Тиршовој.

Мокра одећа, промрзли прсти – тако ових дана изгледају малишани у престоничким парковима. Јесен је на прагу, па ће се лоше време тек одразити на њихово здравље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво