Читај ми!

Радници које је закон "заборавио"

"Опција пет", пре четири године значила је миран одлазак у пензију. Истоимено удружење радника који су 2011. узели социјални програм уз услов да 40 година стажа или 65 година живота сачекају на бироу, сада због измена Закона о ПИО, не могу у пензију. Једина могућност је превремено пензионисање уз 20 одсто мању пензију од очекиване. У надлежном министарству немају одговор на овај проблем и поручују да нико не може бити изузет од примене закона.

Више од 3.500 њих сада потписује иницијативу за измену Закона о пензијско-инвалидском осигурању коју ће упутити у Скупштину. Хоће ли овај проблем уопште моћи да буде решен и како реагује надлежно министарство?

Пре четири године Мирко Потрић одабрао је "Опцију пет." Из фабрике "Застава аутомобили" отишао је 2011. уз социјални програм и услов да наредних пет година проведе на бироу, док не испуни један од два услова за пензионисање – 40 година стажа или 65 година живота.

Бивши радник "Застава аутомобила" Мирко Потрић наводи да је услов да би страни партнер ушао у фабрику био је да се смањи број радника. "Ишло се на то да ми старији радници напустимо фабрику", наводи Потрић.

Али, опција "пет више" не важи, јер је Закон о ПИО промењен. Иако има 40 година стажа, Мирко има 60 година живота и није кандидат за пензију, већ за решење о привременом пензионисању којим му се примања умањују за 20 одсто.

"Уместо моје пензије која је стечена радом, за 40 година стажа, треба да буде 33.000, сада је умањена за 7.000 динара", наводи Потрић.

Радници "Заставе", "Гоше", "Магнохрома" и других фабрика, удружени у организацију "Опција пет", више пута су се обраћали Министарству рада. Кажу да су раније добијали обећања да се измене закона неће односити на њих, а од почетка примене закона – само саосећање.

Конкретан одговор на питање како ће овај проблем бити решен, РТС није добио ни у надлежном министарству. У допису који су нам послали, наводе да нико не може бити изузет од примене закона, а да ће услови за превремену пензију бити ублажени једино ако то дозволи економска ситуација у земљи.

Зашто је законодавац превидео више од 5.000 људи који су оштећени новим законом, није познато, као ни зашто синдикати нису снажније реаговали.

Дарко Маринковић из Центра за индустријске односе поручује да људи морају да схвате да "држава није мама".

"Само се мама доживотно и без икаквих ограничења брине о својој деци. Морају да воде рачуна и шта потписују, и ко их заступа у одређеним процесима. Мора се подизати ниво стручне оспособљености људи који заступају раднике", поручује Маринковић.

Чланови "Опције пет" не чекају крај синдикалне транзиције. Потписују иницијативу за измене и допуне Закона о ПИО коју ће упутити у Скупштину. И сваким даном, тврде, броје све више потписа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво