Читај ми!

Припрема зимнице нови удар на кућни буџет

Долазак јесени за многе домаћице синоним је за припрему зимнице, али и нови удар на кућни буџет. Да би се ове године напуниле полице у шпајзу, треба рачунати на готово половину просечне плате. Из тог разлога, мали број домаћица се одлучује за припрему зимских ђаконија и пазаре готове производе.

По рецепту баке, Драгица Остојић већ годинама за породицу припрема домаћи ајвар, али и осталу зимницу. Ове године шпајз ће напунити са стотинак теглица поврћем из своје баште.

"Ја се за домаћи ајвар одлучујем због укуса и квалитета. Важно је да омогућим да породица у току зиме има квалитетне производе и када нема основних сировина, у то време, да се купи", каже Драгица Остојић.

Према рачуници домаћица, да би се направила једна тегла ајвара треба да се издвоји 350 динара. Када томе додамо још неколико тегли не само ајвара већ и остале зимнице, за четворочлану породицу потребно је око 20.000 динара, што је готово половина просечне плате у Србији.

На пијацама тезге се шарене. Поврћа има, али се пазари у мањим количинама.

Продавци кажу да продаја иде слабо. Снижава се цена, али ни то не помаже. Млађи купци бирају поврће, окрећу паприке по 20 пута и траже да немају никакве флекице, јер, како истичу, желе само здраву храну. Килограм паприке кошта 100 динара.

Цене најтраженијег воћа, паприке и парадајза и даље су високе за просечан џеп купаца.

Грађани имају подељена мишљења. Једни кажу да купују иако је скупо, јер је лепше оно што сами направе. Други купују готову зимницу јер им је практичније.

Рафови у маркетима препуни су индустријске зимнице. Различити су произвођачи, али и цене. Тако тегла ајвара кошта од 200 до 600, краставци око 150, цвекла од 100 до 140, а слатко задовољство – џем од 130 до 400 динара.

"Велики трговински ланци обезбеђују широк избор производа који су различитих карактеристика и, оно што је важно, различитих цена, тако да свако може да нађе зимницу, односно производ из овог асортимана који им одговара и по квалитету и по цени", каже Мартина Петровић, пи-ар "Делеза".

Они који ипак желе да припреме домаћу зимницу, најбоље је да се стрпе до половине месеца, када се очекује пад цена поврћа. Исто важи и за оне који радије купују у маркетима. Баш у то време, на акцији ће бити производи из овог асортимана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво