Читај ми!

Ниш, пацијент примио погрешну крвну плазму

Инспекција Министарства здравља и надлежни из нишког Клиничког центра ангажовани су на ванредним контролама у Клиници за гастроентерологију, на којој је један пацијент примио крвну плазму погрешне крвне групе.

Тридесетогодишњи Нишлија на Клиници за гастроентерологију примио је крвну плазму погрешне крвне групе а не крв, како је објављено у медијима, саопштио је Клинички центар у Нишу наводећи да пацијент није витално угрожен.

У Заводу за трансфузију крви у Нишу не поричу да је пре месец дана уместо плазме крвне групе А на клинику послата крвна група Б и наводе да је покренут дисциплински поступак против техничара и лекара. По налогу министра здравља, здравствена инспекција је данас проверавала обе здравствене установе у Нишу.

Пацијент се и даље се налази на Клиници за гастроентерологију, где се због хроничног оштећења јетре лечи још од 2007. године.

Директор те клинике Александар Нагорни наводи да иако је у међувремену имао запаљење плућа, погрешна плазма није утицала на његово здравствено стање.

"Наглашавам да пацијент ни у једном тренутку, од првог дана хоспитализације до данашњег дана, није био витално угрожен", рекао је Нагорни.

Због погрешно издате плазме техничар Завода за трансфузију Дејан Радосављевић добио је упозорење пред отказ и премештен на друго радно место док је дежурни лекар Предраг Ђорђевић кажњен новчано. Он каже да је истог дана грешку приметио и отишао код пацијента.

"Пацијенту ни у једном тренутку није било угрожено здравствено стање пре свега зато што се ради о плазми а не о еритроцитима, за коју нисмо ни у каквој обавези да радимо додатне провере пре издавања, као за црвена крвна зрнца и због тога што је количина заиста мала", каже Предраг Ђорђевић из Завода за трансфузију крви у Нишу.

Вршилац дужности Завода за трансфузију крви у Нишу Весна Кнежевић сматра да је све то хајка против Завода коју води бивше руководство.

Завод за трансфузију крви у Нишу није у саставу Клиничког центра где су, такође, предузете мере.

"Уведен је ванредни стручни надзор на Клиници за гастроентерологију да се види да ли је било грешке у случају пријема материјала од стране лекара Клиничког центра", рекао је Зоран Радовановић, директор Клиничког центра у Нишу.

Рад обе установе током дана проверавала је и здравствена инспекција Министарства здравља.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара