Читај ми!

"Србија се одлично показала у избегличкој кризи"

Повереник за интеграције немачке покрајине Баварска Мартин Нојмајер оценио је да се Србија одлично исказала у избегличкој кризи.

"Морам рећи да је Србија, која се као и ми суочава са проблемом избеглица, добро пришла проблему. То је прва земља која региструје избеглице и то је прави приступ", рекао је Нојмајер Танјугу, по завршетку посете Србији, где је обишао места кроз која пролазе избеглице.

Према његовом мишљењу, Србија то чини свесно како би показала да је спремна за ЕУ, и, истакао је, одлично обавља свој посао.

Немачки званичник је исаткао да је важно да се сагледају димензије проблема, као и недостатак ресурса, те да ЕУ подржи Србију логистички и у новцу, како би могла и у будуће да се суочава са овим изазовом.

Обишао је железничку и аутобуску станицу у Београду, где је причао са Сиријцима, који су му рекли да желе у Немачку, која је у њиховим мислима рај.

"Мислим да поједини људи имају извесна очекивања која никада неће моћи бити испуњена. Услед огромног броја који пристиже у Немачку засигурно та велика очекивања неће бити испуњена", уверен је баварски повереник за интеграције и указује да Немачка очекује да ће у овој години милион избеглица пристићи у ту земљу.

Према његовим речима, овом проблему је потребно прићи веома озбиљно, посебно узроцима и коренима.

"У земљама из којих долазе треба покушати наћи решење. Међутим ја, и многи други немамо решење, прави пут. Ми можемо само да третирамо симпотоме, што чине Србија и Немачка прихватом људи, али то није решење", нагласио је Нојмајер.

Када је реч о лажним азилантима, Нојмајер је указао да је и то проблем, јер је Немачка од јануара до марта имала велики број подносилаца молби за добијање азила са западног Балкана, који су и даље присутни, а њихов удео међу свим поднетим захтевима износио је и до 45 одсто.

Истовремено је указао да је стопа позитивно решених захтева свега 0,1 до 0,2 одсто, и да шансе за добијање азила имају само оне особе са Балкана које су болесне или у личној тешкој ситуацији.

Немачка није рај 

Нојмајер је истакао да је потребно становницима земаља региона пренети да Немачка није рај и да не треба да хрле у њу са циљем добијања азила, пошто су "места" потребна за избеглице које беже од рата.

С тим у вези, подсетио је, покренуте су многе мере. Између осталих, од 1. септембра у Баварској, то јест Минхену и Манхингу, успостављени су прихватни центри за грађане са Западног Балкана, у којима чекају, уместо да као до сада буду расподељени по општинама до решавања захтева.

Такође, додао је, законом је предвиђено да сви, којима је одбијена молба за добијање азила добију забрану повратка у Немачку на три до пет година.

"Зато бих саветовао људима са Балкана да не крећу на пут са таквом намером", подвукао је Нојмајер.

Подсетио је и да је донета одлука о смањењу финансијске помоћи, објаснивши да у прихватном центру добијају само помоћ у роби, а помоћ за повратак ће бити знатно умањена.

На другој страни, истиче Нојмајер, постоје предлози, које он подржава, да се допусти радна миграција са западног Балкана.

Немачка је, подсећа он, током 60-тих и 70-тих година довела радну снагу са Балкана, чиме је пуно учинила за земље тог региона, а и људи из тог дела Европе пуно су учинили за Немачку.

Међутим да би се остварила ова намера допуштања радне миграције са Балкана, потребно је решити проблем лажних азиланата.

Што се тиче Срба у Баварској они су, према његовим речима, неупадљиви, са њима нема нити један проблем.

"У мом граду један од најбољих угоститељских објеката држи Србин. То су људи који су деценијама код нас, који су већ и немачки држављани", закључио је Мартин Нојмајер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара