Читај ми!

Мигрантима у парку недостају шатори, ћебад и топла гардероба

Парк код Београдске аутобуске станице једно је од места где избеглице праве паузу. У Београду од ноћас пада киша и свеже је, што избеглицама отежава боравак у парковима. У Инфо-центру за азил кажу да постављају три шатора у парковима, а УНХЦР обезбеђује ћебад, вреће за спавање.

У београдским парковима мање је избеглица него иначе. Лоше време натерало их је да нађу неки заклон. Они који су остали на отвореном кажу како су недавно сатима кисли у Прешеву чекајући папире.

Избеглице кажу да је било много хладно, да је ситуација катастрофална, јер киша не престаје.

"Платио сам таксисти да ме вози по граду како не бих покисао напољу", каже избеглица.

Волонтери Инфо-центра за азил јутрос су опет на терену. Помажу мигрантима, али киша одмаже.

Владимир Сјеклоћа из Инфо-центра за азил рекао је да управо постављају три шатора у парковима, УНХЦР обезбеђује ћебад, вреће за спавање.

"Ови људи који су провели ноћ у парку – неки су спавали у шаторима, а неки су испод гараже. Има доста људи на самој станици који су тамо провели ноћ", каже Сјеклоћа.

Осим умора и исцрпљености од пута, мигранти због хладноће имају и друге тегобе. Деци је најтеже.

Волонтер Милош Рајковић рекао је да се јављају тегобе код деце која су већ дуже напољу, временски услови се мењају.

"Оно на шта се највише жале су респираторне инфекције, алергијске реакције, имају проблема са дијарејом, такође температуру има доста деце", каже Рајковић.

Најпотребнија су ћебад, топла одећа и лекови. За викенд ће бити топлије, али, како је јесен на прагу, београдски паркови неће бити погодни за боравак. Избеглице се надају бољем смештају или брзом одласку ка жељеној дестинацији у западној Европи.

Уместо Центра у Крњачи, и по киши изабрали останак у парку

Представници Комесаријата за избеглице и миграције обишли су азиланте у парковима код аутобуске станице и Економског факултета и понудили им да их, због лошег времена, сместе у Центар за тражиоце азила у Крњачи, што су азиланти махом одбијали.

Иако промрзли на киши и лако обучени, азиланти који још нису успели да се домогну Суботице и Кањиже, као ни да се сместе у неки од престоничких хостела, нису прихватали понуду да се, уз помоћ Комесаријата, привремено сместе у Центар у Крњачи.

Изговори за неприхватање су различити, али, иако нису били расположени за разговор са новинарима, најчешће се чуло да не желе у Центар јер у парку чекају превоз, који их баш "за сат-два" чека да их пребаци до Суботице или Кањиже.

Од око 150 миграната, међу којима је било и деце, а који су се данас и даље налазили у парковима код БАС-а, само њих десетак пристало је да оде по потврду да су затражили азил, како би, уз помоћ Комесаријата, били пребачени у Центар у Крњачи.

Помоћник комесара за избеглице и миграције Иван Гергинов рекао је Танјугу да су представници Комесаријата цео дан покушавали да убеде мигранте да оду у Крњачу и да не остају у парку по лошем и кишовитом времену.

Он је додао да је ситуација апсурдна да у пет центара за збрињавање тражилаца азила, колико их имамо, има места за око 1.000 њих, а да је тек 100 људи у тим центрима потражило смештај.

"Истовремено, паркови су нам и у оваквим временским условима пуни људи, што никако није добро и не одаје лепу слику", рекао је Гергинов.

Он је истакао да је свега десетак миграната са троје мале деце пристало да оде у Крњачу.

Према његовим речима, остали не желе тај смештај, јер на станицама чекају или остатак породице, или новац или превоз како би што пре стигли до мађарске границе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара