Шабић: Сугерисаћу тужиоцу са прими Удружење "Истина-Тамарин закон"

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић обећао је представницима Удружења грађана "Истина - Тамарини закони" да ће сугерисати републичком јавном тужиоцу да их прими на разговор, као и да одговори питања које је доставило то удружење.

Представник Удружења грађана "Истина - Тамарини закони" поднео је Шабићу жалбу против Републичког јавно тужилаштва због тога што је тужилаштво ускратило одговоре на низ питања која се односе на поступање или непоступање у судским предметима у вези са трагичним инцидентом у новосадској дискотеци "Контраст", преноси Танјуг.

Шабић сматра да сви државни органи имају обавезу да настоје да се што коректније односе према захтевима за информацијама односно питањима које им грађани упућују.

"Та обавеза постоји у свим ситуацијама, а у ситуацијама које су у вези са трагичним догађајима и кад је интересовање грађана разумљиво појачано снажним емоцијама, чак и кад су захтеви и питања последица неразумевања или непознавања прописа и слично - та обавеза је утолико већа, каже Шабић.

Представници удружења обавестили су повереника о свом деловању, као и о томе да за њих представља сатисфакцију то што је након њихове трогодишње акције усвојен тзв. Тамарин закон и што су неки од одговорних за трагедију осуђени.

Они су, ипак, апсолутно незадовољни због изостанка било какве одговорности било кога од службених лица, чија је дужност била да контролишу исправност инсталација и да спрече трагедију.

То незадовољство је било разлог због ког су Републичком јавном тужилаштву упутили низ питања, а како нису добили одговоре поднели су жалбу поверенику.

Повереник је обавестио представнике удружења грађана да је Законом о слободном приступу информацијама прописано да је Републичко јавно тужилаштво један од шест органа против којих се не може подносити жалба поверенику, па да ће сходно томе њихову жалбу одбацити као недопуштену и поучио да у конкретном случају заштиту права могу остваривати подношењем тужбе Управном суду.

Представници групе грађана разумели су и прихватили објашњење, захвалили се на досадашњој веома коректној сарадњи са институцијом повереника, али и замолили повереника за сваку помоћ коју може да пружи, саопштио је повереник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара