Читај ми!

Следеће недеље одлука о новој минималној цени рада

Да ли ће минимална цена рада бити повећана од 1. јануара, знаће се идућег понедељка. Синдикати су спремни да коригују свој захтев да се цена по радном часу са 121 динара повећа на 143,5 динара. Репрезентативно удружење послодаваца сматра да цена мора остати иста, јер, како истичу би свако повећање додатно угрозило пословање предузећа.

Иако договора још нема, све три стране – синдикати, послодавци и Влада – први пут су задовољне дијалогом на седници Социјално-економског савета. Синдикати су већ спремни за корекцију свог захтева. Тешко је утврдити цену која ће важити читаву годину ако се очекује динамичан раст БДП-а.

Бранислав Чанак, председник УГС "Независност" каже да то можда то није 143,55 динара колико синдикати траже. "Треба да се договоримо о једној цени рада са могућношћу да се она повећа и пре рока – пре септембра идуће године, тако да би могла да делује подстицајно ако се наставе позитивни трендови на нивоу Србије, да она не постане негативни тренд и да имамо добро решење за ММФ", сматра Чанак.

Минимална зарада сада је 21.054 динара, а цена радног часа 121 динар. Са повећањем које су предложили синдикати, минималац би се приближио износу од 25.000 динара. Послодавци су изричито против повећања.

"Једноставно, наша привреда је на једној доста ниској граници опстанка и једноставно не видим могућности да даље повећава своје трошкове", истиче је Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије.

Колико радника прима минималац, за синдикате и послодавце није било лако питање.

"Око 20.000 радника прима минималну зараду у држави Србији, али се око 50.000 радника финансира уплатама пореза и доприноса на основу минималне зараде и то је проблем", каже Љубиша Несторовић из Савеза самосталних синдиката Србије.

На одређивање цене рада утиче кретање БДП-а, плата, запослености и цена потрошачке корпе.

Ресорни министар наводи да је од 16 милијарди динара за социјалне програме у овој години, потрошено 7,6 милијарди. На тај начин статус је решило више од 14.000 радника из 176 предузећа.

"Ја желим да апелујем и на раднике и на синдикате да нам се обраћају и да користе права из социјалног програма. Озбиљни смо у овом процесу, хоћемо да се заврши до краја. Новац није проблем", истиче министар за рад, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Уколико се синдикати и послодавци о повећању цене рада не договоре, одлуку ће донети Влада. Тако је било претходни пут када је цена рада повећана за 5,2 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се