Читај ми!

Вукчевић са представницима Удружења породица са КиМ

Сарадња Тужилаштва за ратне злочине и Удружења породица са КиМ наставиће се на принципима поверења, у заједничком интересу расветљавања судбине киднапованих и несталих са Косова и Метохије, договрено је на састанку тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића и представника Удружења.

Како је саопштено из Тужилаштва, Вукчевић је упознао представнике Удружења са активностима које предузима Тужилаштво за ратне злочине у оквиру надлежности прогона учинилаца кривичних дела ратних злочина, пренео је Танјуг.

Током састанка било је речи о оснивању Специјалног суда за злочине ОВК, као и о сарадњи са Специјалним истражним тимом ЕУ који је прикупљао доказе од породица жртава уз подршку Тужилаштва за ратне злочине.

Представници Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији добили су обећање од тужилаштва за ратне злочине да ће ове, или следеће недеље почети истрага у околини Ђаковице на локацији за коју се претпоставља да се на њој налазе посмртни остаци Срба.

"Добили смо обећање да ће тада почети истрага и ископавање", рекао је новинарима испред Специјалног суда председник Удружења киннапованих и убијених Симо Спасић након састанка са тужиоцем за ратне злочине Владимиром Вукчевићем и његовим сарадницима.

Према његовим речима, породице траже од тужилаштва да се пронађе локација и починиоци злочина казне, а поводом информација у медијима да један Албанац жели да покаже локацију где су сахрањени посмртни остаци Срба, као и сарадњу са Владом Србије и спрским Тужилаштвом за ратне злочине.

"Имамо неко обећање да је то лице проверено, да није учествовало у злочинима и да није припадник ОВК", напоменуо је Спасић.

Према тим информацијама, како је рекао, тај Албанц је сакупљао кости убијених на некој ливади и сахранио их на месту само њему познатом.

"Тужилаштво ће веровтно ове, или следеће недеље кренути на ту локацију и почети истрагу", рекао је Спасић напомнињући да Удружење "верује на реч тужилаштву" иако, како је навео није задовољан радом спрског судства у случају "гњиласке групе", чији су припадници правоснажно ослобођни оптужби због недостатка доказа.

Он је навео да су представници удружења тражили да се хитно оформи специјални суд и крену суђења и процесуирање припадника и вођа ОВК који су одговорни за злочине укључујући и Хашима Тачија, Рамуша Харадинаја, Агима ЦЦекуа и Фатмира Љимаја по командној одговорности.

Према његовим речима, у тужилаштву за разтне злочине кажу да је све предато Специјалном истражном тиму ЕУ и да ће резултати њиховог рада бити видљиви пред тим судом.

Спасић је рекао да сви игноришу српске жртве, наводећи да ниједан Албанац није одговарао за злочине и да је то за сваку осуду међуанродне заједнице.

Верица Томановић из Удружења рекла је да је разговор са тужиоцима био конструктиван и да им је речено да ће радити интензивно на процесуирању многих случајева, али и да ће специјални суд урадити највећи део посла.

"Српске жртве после 16, 17 година имају право на правду и на процесуирање оних који су чинили злочин", реклa је Томановићeва и навела да поштени Албанци који желе истину о својим вољенима треба да им помогну у расветљавању судбине више од 525 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се