Читај ми!

Уједињени бачки емирати

Долазак држављана Уједињених Арапских Емирата у околину Сомбора, где су купили 10 домаћинстава, прошао је скоро незапажено. У апатинском селу Пригревица, где су продате четири куће, узнемирени грађани тражили су од Месне заједнице да стопира продају.

За Душанку Филиповић, која је више од деценије покушавала да прода домаћинство, долазак Арапа донео је велико олакшање.

"Продала сам зато што сам сама живела у две куће и ја то финансијски не могу да издржим", каже Душанка Филиповић из Пригревице код Апатина.

Купци се не разбацују новцем. Плаћају по тржишним ценама и то српским. Село Пригревица надомак Апатина има око 4.000 становника. Већину становника чине људи са Баније и из Лике, који су у то место колонизовани 1946. године.

Више од 90 одсто мештана је српске националности. Долазак нових комшија из Емирата код једног броја унео је немир. Не верују да ће нове комшије долазити само на годишњи одмор, како тврде посредници у куповини из Сомбора. Сумњају да им је крајњи циљ да купе пољопривредно земљиште.

"Пошто смо пољопривредни крај и грађани се тога највише плаше, јер мисле да у некој будућности они и њихова деца неће моћи да купују и шире своја газдинства", сматра Стојан Зоројевић, секретар МЗ Пригревица.

Графити на фасадама продатих кућа – порука купцима да нису дободошли.

Зоројевић каже да се то осуђује, али исто тако да је то израз незадовољства грађана.

Месна заједница је затражила од надлежних министарстава објашњење по ком основу је странцима дозвољено да купе некретнине. Са Уједињеним Арапским Емиратима немамо потписан уговор о куповини непокретности. Ипак, наше Министарство правде је утврдило да Емираћани могу да купују некретнине у Србији јер, како се тврди, можемо и ми у Емиратима.

"Тај списак се налази на Сајту Министарства правде и он је променљив. Тренутно се на њему налазе грађани Уједињених Арапских Емирата, који код нас могу постати власници непокретности, али не могу бити власници пољопривредног земљишта", наводи власница Агенције за некретине Александра Кон.

Упркос томе, како су нам рекли продаваци кућа, Емираћани су одустали од даље куповине, јер сматрају да у Пригревици нису добродошли.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се