Читај ми!

Мигранти код аутобуске станице мокри и неиспавани

Мигранти са Блиског истока који тренуто бораве у парку код главне аутобуске станице у Београду, где има и двадесетак беба, кажу да су мокри и неиспавани дочекали зору због јаке кише у Београду и да им много значи помоћ државе и хуманитарних организација.

Мигранти су на Светски дан доброчинства добили помоћ у пакетима са храном, слаткишима и соковима у парковима код долазног перона Аутобуске станице и Економског факултета, у организацији Фондације "Ана и Владе Дивац", јавља Танјуг.

Један од оснивача организације "Сачувајмо бебе", која учествује у хуманитарној акцији, Срба Јовановић је рекао Танјугу да у парку тренутно има беба које су вероватно рођене на свом избегличко-мигрантском путу.

У парку, према његовим речима, тренутно има двадесетак беба и деце старости између седам недеља и две године.

Јовановић је рекао да је данас у парку била најмлађа беба стара свега седам недеља и да су њеним родитељима дали носиљку, сапуне, играчке и влажне марамице.

Иначе, породицама са бебама у парку дају и млеко и пелене, рекао је Јовановић, додајући да током једног дана педијатри прегледају око 50 деце, као и да лекари волонтерски то раде средом и недељом.

До сада је прегледамо 350 деце и она нису имала теже здравствене проблеме.

Студент техничких наука Мухамед из Сирије рекао је да иде у Немачку, јер је у његовој земљи сада веома опасно.

Мухамед каже да је ноћ превео у парку док је падала киша и да је сав био мокар, јер није себи могао да приушти, на пример, хотел или неки други смештај.

"Многи Сиријци то не могу себи да приушти и зато бораве у парку, чак и када пада киша. Четири дана нисам спавао, као ни моји пријатељи. Гладан сам и жедан, прљав и треба ми много ствари", рекао је Мухамед.

Каже да жели у Немачкој да настави студирање, као и да живи тамо, јер је у тој земљи веома безбедно, за разлику од Сирије.

Младићи из Сирије рекли су да су се синоћ, када је била најјача киша, склонили на паркингу код Економског факултета испод горње етаже, али да ту није било места за све.

Сиријка Ахлам Али каже да има брата у Немачкој и да се зато упутила у ту земљу, а да је у Сирији радила са школском децом као "инглиш супервајзер".

Египћанин Али Исмајли који студира пољопривреду у Београду учествовао је у акцији дељења помоћи.

У оквиру акције, у организацији Фондације "Ана и Владе Дивац", подељено је 500 пакета хране и 1.000 комада бисквита.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво