Читај ми!

Београд – кратка станица на путу избеглица ка Западу

У Србију свакодневно стижу колне избеглица. И до 5.000 за једну ноћ. Од Прешева до Кањиже пут их води и у Београд.

Дуг пут је за њима, али и пред њима. Избеглице у центар Београда стижу само на кратко и нису увек расположени за разговор. Ипак, Аднан Махмуд из Сирије каже да је српска добродошлица до сада најбоља.

"Од свих земаља кроз које сам прошао, Србија ми је најомиљенија. Одушевљен сам како смо дочекани и овде нисам имао никакву непријатност. Знам каква је ваша економска ситуација тако да сам задовољан оним што смо овде добили", рекао је Аднан. Циљ му је Холандија, а, како каже, тренутно му је највећа препрека на том путу Мађарска.

Без преводилаца волонтера не би се могло разговарати са већином избеглица јер међу онима који су у парковима код железничке и аутобуске станице, тек сваки трећи говори енглески језик.

"Кад стигну они немају никакву оријентацију где се налазе, јер иако је пред њима аутобуска станица, железничка станица, они често питају, где је аутобуска станица и где је железничка станица", каже преводилац Маријан Алмахамид.

На терену су и екипе домова здравља, а у инфо-центру за азил у Београду, поред помоћи преводилаца, могу да добију основне сервисне информације, правну и психо-социјалну подршку. Проблем је, међутим, што на та врата могу да покуцају само од 9 до 17 сати. Ноћу су препуштени сами себи.

"Уколико се ситуација на терену погорша наравно прилагодићемо то време самој ситуацији на терену, за сада нема толиког прилива избеглица како је било најављено у Београду. Ми делимо наше флајере са бројевима телефона које они могу да позову, у сваком тренутку ћемо им се јавити", каже Владимир Сјеклоћа из инфо-центра.

Као опција помиње се да ће до почетка зиме избеглице бити измештене из паркова у центру Београда у привремени прихватни центар на ободу престонице. Идеја је добра, оцењују упућени, јер осим што ће сву помоћ имати на једном месту, биће заштићени од оних који користе њихову невољу и да зараде.

"За проблем оваквих сразмера једино ко може да помогне је држава и то суштински свеобухватно, па чак је и она у изазову ако нема финансијских средстава", рекао је Радош Ђурић из Центра за помоћ и заштиту тражилаца азила.

И док се чека трајније решење избегличке кризе, свако може да помогне овим људима. Најпотребнија су им средства за хигијену, обућа, одећа и храна.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво