Читај ми!

Шенген на рендгену

Не може четири-пет земаља у Европи сносити терет мигрантске кризе, поручила је Ангела Меркел. Четири земље су на то већ негативно одговориле. Истовремено, европска истраживачка агенција Стратфор показује да европски лидери разматрају измену Шенгенског споразума и додатна ограничења слободе кретања. Како би се то могло одразити на Европску унију, али и Србију?

На тачкама, као што је грчко острво Лезбос, требало би да се раздвајају избеглице од миграната. То предвиђа план немачке канеларке и француског председника. Они за које се утврди да су илегални мигранти, биће враћени у земље из којих су дошли. Остали ће, у складу са квотама, бити распоређени по земљама Европске уније.

"У недељу ћемо, унутар Велике коалиције, размотртити решење проблема: како да ојачамо финансијску подршку локалним властима и државама и како да равноправно поделимо терет. Не може четири-пет земаља носити све на својим леђима", поручује немачка канцеларска Ангела Меркел.

План Ангеле Меркел већ има шансе да пропадне. Чланице тзв. Вишеградске групе - Мађарска, Чешка, Словачка и Пољска су идеји о равноправној расподели 120.000 избеглица рекле НЕ. Мађарски премијер предвиђа и крај старог континента ако се улазак избеглица не спречи.

"Ако не заштитимо наше границе, доћи ће нам десетине милиона миграната и то ће значити крај Европе. Пре или касније, постаћемо мањина на сопственом континенту", сматра мађарски премијер Виктор Орбан.

Министри унутрашњих послова Мађарске, Аустрије, Србије и Македоније, потписали су меморандум о заједничкој контроли граница.

Очигледно, слобода кретања је већ ограничена. Додатно би је суспендовала измена Шенгенског споразума, коју европски лидери наводно разматрају. Познаваоци прилика истичу да границе унутар шенгена нису новост, али да су оправдане само у одређеним околностима.

"Ту постоји много дволичја, критикује се Орбан, а не критикује се Шпанија која има два зида, не критикују се Грчка и Бугарска које су га градиле, чак су добиле средства из ЕУ", напомиње дописник Политике из Немачке Ненад Радићевић.

Владимир Петронијевић, из Групе 484, каже да је чињеница да Шенген предвиђа могућност увођења ванредних мера у ванредним околностима.

"Али, када ванредне околности постану редовне, и онда имате де факто границу између Мадјарске и Аустрије - ефекти погађају све који се крећу", указује Петронијевић.

Последице би осетила и Србија.

"Сигурно би се преиспитивали споразуми са земљама кандидатима о визној либерализацији, тако да постоји ризик да ће у наредних годину, две путовање из држава Балкана у Европу без визе бити доведено у питање", сматра Никола Јовановић из Центра за међународну сарадњу и одрживи развој.

Очекује се, ипак, да ће економски интереси победити десницу и ксенофобију. Шенгенски споразум неће бити укинут због слободног кретања робе по Европи, и све јача европска десница мораће да се задовољи само јачом контролом граница.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво