Читај ми!

Дебата ЦИРСД-а о будућности Европе

Центар за међународну сарадњу и одрживи развој приредио је у Београду велику дебату о будућности Европе на којој је било речи о унутрашњим и спољним изазовима ЕУ, као и о перспективи учлањења западног Балкана.

Штефан Лене, сарадник фондације "Карнеги Европа" и бивши функционер ЕУ за западни Балкан, оценио је да регион има перспективу чланства, иако су у овом тренутку многи у ЕУ склони да то упореде са "подизањем још једног спрата на кући која гори", преноси Танјуг.

Горући проблеми ЕУ, као што су економска и избегличка криза, према његовим речима, представљају тежак изазов, али могу да буду решени уз заједничко ангажовање и уз немачко вођство.

Када је реч о украјинској кризи, Лене сматра да је у току процес замрзавања оружаног конфликта, али да је политичко решење још неизвесно и да умногоме зависи од будућих потеза Русије.

Према мишљењу Робина Ниблета, директора британског Краљевског института за међународне односе "Чатам хауса", ЕУ ће морати да постане флексибилнија, са државама које ће чинити њено језгро и другим које ће се налазити око њега.

Ниблет верује да ће Велика Британија остати чланица ЕУ, као и да је прерано давати оцену да ли ће ЕУ добити економску битку.

Сматра да ће ЕУ бити фокусирана на своје суседе и њихову стабилност у наредним годинама, као и да је најпоблематичнији регион Блиског истока на који Европа не може да утиче.

Декан Института за глобална питања Лондонске школе за економију и политику Ерик Берглоф навео је да су последњих година до изражаја дошле економске разлике између држава Еврозоне, иако је чланство у монетарној унији требало да подстиче њихову сличност.

Берглоф је оценио да ће наредних пет година бити тешке за европску економију, али не тако лоше као што многи мисле, као и да ће чланство у ЕУ и даље бити привлачно за регион западног Балкана у којем се многе ствари не би догодиле последњих година да није било процеса проширења.

Бивши португалски министар одбране и бивши министар спољних послова Луиш Амадо рекао је да чланство у НАТО није предуслов за улазак у ЕУ, а у томе су се са њим сложили и остали учесници дебате.

Амадо је оценио да би европске интеграције требало да остану кључни фактор стабилности региона западног Балкана, као и да је ЕУ потребан нови импулс федерализације да не би склизнула у дезинтеграцију.

Модератор дебате био је председник ЦИРСД-а и бивши председник Генералне скупштине УН и бивши шеф српске дипломатије Вук Јеремић, који је овом приликом представио најновији двоброј часописа Хоризонти.

Дебата је окупила више стотина заинтересованих у хотелу “"Метропол”", а поред осталих присуствовали су амбасадори Русије, САД и Француске, Александар Чепурин, Мајкл Кирби и Кристин Моро, бивши премијер Србије Мирко Цветковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, бивши министри у Влади Србије Слободан Самарџић и Млађан Динкић, председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт, као и многи новинари.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво