Читај ми!

УНХЦР: Прилив избеглица не јењава

У Србију дневно стиже око 3.000 избеглица из ратом захваћених подручја и вероватно ће наставити да долазе истим темпом, а можда чак и у још већем броју, рекла је шефица Одељења за правну заштиту избеглица Високог комесаријата УН за избеглице у Србији Ан-Биргит Крум-Хансен.

Ан-Биргит Крум-Хансен је, у изјави Танјугу, прецизирала да је у мају у Србију улазило око 200 миграната дневно. Онда је тај број почео нагло да расте и убрзо достигао око 1.000 дневно, да би пре месец дана порастао на око 2.000.

"Сада у Србију дневно улази око 3.000 избеглица", каже Крум-Хансен, која је ове недеље в.д. шефа Представништва УНХЦР-а у Србији.

Указала је да ће, према расположивим показатељима, избеглице вероватно наставити да у наредним недељама и месецима пристижу истим темпом - око 3.000 њих дневно, а можда чак и у још већем броју.

Крум-Хансен је истакла да је УНХЦР више пута упутио похвале Влади Србије за напоре да пружи брз и ефикасан одговор на ситуацију са избеглицама, те да та организација чини све како би помогла у координисању одговора, да би се задовољиле хуманитарне потребе избеглица, као и њихове потребе за заштитом.

"УНХЦР је до сада помогао Влади Србије обезбеђујући воду, храну, средства за личну хигијену, а пре десетак дана када смо преко викенда имали повећан прилив избеглица обезбедили смо и додатне залихе", навела је Крум-Хансен.

Осврнувши се на мере које неке земље примењују на границама у покушају да зауставе прилив избеглица, она каже да је суверено право сваке државе да одреди како ће спровести мере контроле на својим границама, али да из перспективе УНХЦР-а ограде нису најбољи начин да се решава оваква ситуација.

"Тиме се неће решити проблем. Људи који стижу у Европу наставиће да траже међународну заштиту. УНХЦР сматра да сви треба да радимо заједно како бисмо одговорили на њихове потребе, а не да затварамо границе и тиме отежавамо људима да добију приступ адекватној заштити", указује Крум-Хансен.

Према њеним речима, од почетка јуна избеглице у Србији добијају воду, храну, средства за личну хигијену и друге потрепштине коју обезбеђује УНХЦР, а које дистрибуира Црвени крст Србије и други партнери.

Како је додала, све лекове и санитетску опрему, који се дистрибуирају преко Данског савета за избеглице, такође финансира УНХЦР.

Крум-Хансен наводи да је УНХЦР помогао српским властима, укључујући Комесаријат за избеглице и миграције, и набавком компјутера, техничке опреме, намештаја и других потпрепштина да би успоставили и оснажили капацитети Прихватног центра у Прешеву, а додатна опрема је додељена и Министарству унутрашњих послова.

"Укупна вредност већ додељене помоћи УНХЦР-а Влади Србије је сада достигла милион евра, а тренутно радимо на обезбеђивању још пет милиона евра", истакла је Крум-Хансен.

УНХЦР ради и на обезбеђивању додатних залиха, које почињу да стижу, а имајући у виду да међу избеглицама има све више деце и других угрожених особа, а да се јесен ближи, састав хуманитарне помоћи је прилагођен, закључила је Крум-Хансен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се