Читај ми!

Братство манастира у борби против пожара

Околини манастира Студеница ватра више не прети, али је протеклог викенда прогутала око 150 хектара борове шуме и други пут, за четири године, била претња за опстанак светиње под заштитом Унеска.

Непрекидни ветар разносио је ватру на све стране. Пламен је палио шишарке, запаљене су пуцале, прескакале литице и до манастирског дворишта. Али нису га угрозиле. Братство манастира Студеница се брзо организовало, каже игуман Тихон.

"Стекли смо нека искуства ових година, наша братија је гасила пожар и у околини претходних година. Цистерне су се пуниле овде, а ту су боравили и ватрогасци", каже игуман Тихон, старешина манастира.

Братија манастира је и прва угроженим мештанима притекла у помоћ.

"Један наш радник је јавио да су у тој кући налази жена са бебом и да је можда потребно њу евакуисати", рекао је Драган Радојевић, искушеник.

Манастирски конак Марија и њена ћерка стара месец дана напустили су данас, али кући у засеоку Боровци нема повратка.

"Ја ћу код оца, имам горе где да живим, а овде не могу да се вратим, све је изгорело", прича Марија.

У манастир су могли да се склоне и свима је понуђена помоћ, каже мештанин Дарко Дражовић. "Моја су деца била склоњена, али имали су где", рекао је Дарко.

Пожар на брдима изнад манастира Студеница још није у потпуности угашен, колонија црног бора такорећи је опустошена не само у садашњем него и у пожарима који се овде понављају из године у годину и угрожавају ову светињу под заштитом Унеска.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се