Српски специјалци на вежби "Словенско братство 2015"

Војске Русије, Србије и Белорусије до 5. септембра у околини Новоросијска на југу Русије изводе војну вежбу "Словенско братство 2015". На вежби учествује 700 људи, највише падобранаца из Русије, а Србија и Белорусија су послале специјалне јединице.

Припадници Специјалне бригаде Војске Србије се већ неколико дана у Русији припремају за вежбу са колегама из Русије и Белорусије, сазнаје РТС.

Учествују ојачани ваздушно-десантни батаљон из Русије, две чете специјалних јединица Белорусије и једна чета специјалаца из Србије. Министарство одбране Србије је крајем августа потврдило да у Русију иде 60 припадника Војске Србије.

Припадници ВС користиће руско наоружање и опрему, а још прошле године група српских специјалаца имала је обуку у десантирању са руским падобранима Д-10 у ваздушно-десантној академији у Рјазању.

Домаћин вежбе је 7. гардијска ваздушно-десантна дивизија руске војске, специјализована за планинско ратовање, а командант дивизије пуковник Роман Бреус биће непосредни руководилац вежбе.

Командант Ваздушно-десантних снага Русије генерал Владимир Шаманов рекао је руским медијима да је сврха вежбе да се заједнички тимови специјалних снага увежбају у откривању и уништењу илегалних оружаних формација.

Према замишљеном сценарију "антивладини елементи" и регуларне војне снаге непријатеља, почињу да провоцирају владине снаге и да изводе терористичке нападе у фиктивној држави.

На основу те ситуације заједничка команда одлучује да изведе антитерористичку операцију, уништи илегалне формације и успостави ред и владавину закона. У почетној фази вежбе користиће се и несмртоносно оружје за сузбијање демонстрација.

Затим следи десантирање људства и наоружања из авиона и хеликоптера, запоседање аеродрома и уништење илегалних војних формација.

После уништења побуњеничке базе на аеродрому, следе извиђачке и ваздушно-десантне операције на пошумљеном планинском земљишту, савлађивање водене препреке (реке или језера) и уништење центра за обуку побуњеника.

Иако су према војној класификацији падобранци Војске Србије специјалци, а руски ваздушно-десантна пешадија – што су две различите војне специјалности – њихово увежбавање је веома корисно.

Српски војни падобранци, односно специјалци, обучени су да се у малим групама (најчешће 10 до 20 људи) убацују дубоко иза линије фронта и извиђају непријатељске положаје, изводе диверзије и наводе артиљерију и авијацију на циљеве.

Када српски падобранци заврше посао, на сцену ступа руска ваздушно-десантна пешадија која уз подршку хеликоптера и оклопних возила уништава побуњеничке снаге.

На вежби ће учествовати 700 људи, 20 авиона и хеликоптера и 100 комада ратне технике војски Русије и Белорусије.

Расте поверење између српске и руске војске

Вежба "Словенско братство" изводи се на полигону "Рајевски" недалеко од Новоросијска и наставак је сарадње српске и руске војске у области обуке ваздушно-десантних снага.
Наставак сарадње показује и да се степен поверења војски Србије и Русије повећао у односу на претходну годину када је изведена заједничка вежба "Срем 2014".

Прошле године, војна вежба је имала сличну тематику – борба против терористичких снага, с тим да су српски и руски војници играли улогу мировних снага Уједињених нација у фиктивној држави.

Руси су прошле године у Србију послали шест великих транспортних авиона ИЛ-76 МД, оклопне транспортере, али и 106. ваздушно десантну дивизију, коју добрим делом чине војници на одслужењу војног рока и која нема велико ратно искуство.

Са друге стране, ове године Руси су у сарадњу укључили 7. ваздушно-десантну дивизију, која још носи префиксе "козачка" и "планинска" и зона одговорности јој је Северни Кавказ. Била је најактивнија у борбама у Чеченији од 1995. до 2004. године, у рату са Грузијом 2008. године, а 18 припадника ове формације носи највиши војни орден "Херој Русије".

У оквиру вежбе, изводи се комбиновани марш возилима и пешака од око 250 километара, са могућношћу борбе у покрету, што је у Србији тешко изводљиво без опсежних и скупих припрема.

Такође, специјалци Војске Србије имају редовне заједничке обуке са колегама из већине земаља Југоисточне Европе, а ишли су и на обуку у Француску и САД.

Они имају привилегију да размењују искуства и са земљама чланицама НАТО и са колегама из Русије и Белорусије, што је тренутно редак случај у актуелној геополитичкој ситуацији у свету.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се