Читај ми!

Линта: Пуљић увредио жртве НДХ и српски народ

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта оценио је да је председник Хрватске бискупске конференције и надбискуп задарски Желимир Пуљић увредио жртве злочиначке НДХ и српски народ изјавом да је усташки поздрав "За дом спремни" тобоже двосмислен појам и да грађани на референдуму одлуче о његовом увођењу у хрватску војску.

Тиме се, сматра Линта, надбискуп Пуљић отворено сврстао на страну бискупа сисачког Владу Кошића и помоћног бискупа загребачког Валентина Позаића који су међу потписницима петиције да се поменути поздрав уведе у службену употребу у хрватској војсци, а тиме рехабилитује усташтво у јавном животу Хрватске, преноси Танјуг.

Председник Коалиције удружења избеглица Линта констатује скандалозну чињеницу да ниједан од преосталих 17 надбискупа, или бискупа који чине Хрватску бискупску конференцију није осудио наведену иницијативу и поступак двојице бискупа Кошића и Позаића.

"Јавним или прећутним прихватањем тог поздрава хрватски надбискупи и бискупи шаљу поруку да прихватају да је злогласна НДХ била држава хрватског народа, а усташе борци за хрватску слободу", навео је Линта.

У католичкој цркви у Хрватској, сматра Линта, не постоји црквени великодостојник који јавно заступа цивилизацијски став да је усташки покрет осрамотио хрватски народ због извршеног геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима.

Свака иницијатива који афирмише идеје и симболе усташтва антихрватска, то јест, неприхватљива и недопустива и нема никакве везе са демократском идејом слободе говора, закључује се у саопштењу Линте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво