Читај ми!

Викенд крстарења Дунавом мамац за туристе

Лепоте Дунава почели смо поново да откривамо тек прошлог лета, када је после више деценија обновљен домаћи наутички туризам на тој моћној европској реци. Тродневна туристичка тура до Кладова веома је привлачна туристима.

Лепоту Дунаву не одузима чек ни облачно време. Пловидба подразумева пролазак крај Смедеревске и Рамске тврђаве, као и пролаз кроз Ђердапску клисуру и Голубачку тврђаву. Нешто даље је Трајанова табла са српске стране и фигура Децибала са румунске. 

Након десет и по сати стижемо у Текију, где је одржана ђердапска "Златна бућка". Већ 32 године аласи на бућку лове сома а онда се окупе да виде ко је имао највећу риболовачку срећу.

"Златна бућка" Ђердапа почиње мерењем улова по дужини и ширини. Онда следи онај укуснији део манифестације када аласи кувају рибљу чорбу и паприкаш, жири оцењује а публика дегустира - свима је лепо.

"Tридесет и једну годину мерим рибу, а мој метар је измерио тоне и тоне рибе. Рекордер је сом од 102 килограма и дужине 2,5 метра", каже алас Јован Војимировић.

Рекорд овогодишње бућке је сом дуг 133 центиметра и тежак 14 килограма. Сав улов завршио је у котлићима. Међу аласима и једна женска екипа.

"Ја са другарицама већ трећу годину спремам чорбу и надамо се некој доброј награди", каже једна учесница.

Захваљујући снажној промоцији домаћег туризма и ваучерима, подунавска места имају овога лета 40 одсто туриста више.

"Имали смо двадесетак аранжмана оних који су донели ваучере. Мислим да је то добра идеја и сигурно би то дало још боље резултате следеће године ако се кампања настави", наводи директор хотела у Кладову Милета Аџић.

Слободан Мићић, из туристичке агенције "Контики", каже да је најбоља пропаганда када се људи презадовољни врате из обиласка и препоручују другима.

Викенд крстарења Дунавом трајаће до краја септембра, а ако потраје лепо време и до краја октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво