Читај ми!

Закон о становању за решење комуналног нереда

Само у Београду има скоро 12.000 зграда које нико не одржава. Међу њима има и оних које су проглашене споменицима културе. Седам хиљада лифтова треба да се замени. У завођењу комуналног реда требало би да помогне нови Закон о становању, који је иницирао град Београд.

Главна туристичка понуда европских престоница су стара здања која одсликавају њихову историју, а њиховом одржавању се поклања велика пажња. У Београду туристи гледају и рушевине од НАТО бомбардовања и оронуле фасаде које су и опасне за пролазнике.

Недавно је пала фасада у једној од најпрометнијих улица у Београду и то по трећи пут, срећом, нико није повређен.

Станарка Оливера Шамшаловић каже да се осећа угроженом и некада обилази око зграде у широком луку.

Заменик председника Савета станара Ирина Масловарић каже да коме год да су се обраћали када се нешто десило нису добијали одговор, тако да су везаних руку већ неколико година.

Зграда је подигнута почетком прошлог века и стављена је под заштиту као споменик културе.

На подручју Београда налази се 374 споменика културе, највећи број је у центру и углавном су у јако лошем стању. Станари који су за њих одговорни, најчешће немају средстава за одржавање. У томе ће им помоћи Завод за заштиту споменика културе Београда.

Директор Завода за заштиту споменика културе Београда Нела Мићовић каже да ако је зграда споменик културе, то не значи да ће бити скупља.

"Ако је неки објекат проглашен спомеником културе, Завод ће урадити бесплатно и то већ чини последње две године услове и сагласност за пројекат реконструкције фасада", каже Мићовићева.

До сада је урађено 10 пројеката, а у току је израда још 70 за објекте који су појединачно проглашени споменицима културе и за оне који су у заштићеним целинама у центру престонице.

Нови закон ће омогућити помоћ града и у реконструкцији свих других зграда.

Градски менаџер Београда Горан Весић истакао је да се проблем фасада решава на два начина.

Како каже, када су у питању зграде у јавној намени, ту ће постојати законска обавеза, па ће локална самоуправа, јавна предузећа, банке морати да одржавају своје фасаде.

"Кад су у питању станари, омогућили смо да можемо да кренемо у заједничке програме где ће град уложити део средстава. Они ће уложити други, већи део средстава и они ће кроз Инфостан кроз дуги низ година моћи да исплаћују и да тако уређујемо фасаде", каже Весић.

Закон би требало да омогући и бржу поправку лифтова, решиће се проблем равних кровова. Уколико станари не формирају скупштине станара општине ће постављати управитеље.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво