Читај ми!

Шабић: Неодговоран однос према Стратегији заштите података

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић каже да је однос државе према спровођењу Стратегије заштите података о личности "несхватљиво неодговоран". Истиче да после пет година од њеног усвајања није формирана радна група за надзор спровођења, нити је усвојен Акциони план.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић објашњава да је Влада у тексту Стратегије утврдила да ће формирати посебно радно тело које ће надзирати обезбеђење услова у спровођење Стратегије и Акционог плана, а додаје се и да ће се Акциони план донети у року од 90 дана од дана објављивања, наводи се у саопштењу Повереника, преноси Танјуг.

"Ни после пет година 'посебно радно тело' није формирано, а Акциони план није донет. Последица је изостанак низа нужних ствари, а Влада касни три године са Предлогом новог закона о заштити података о личности", истиче Шабић.

Наглашава да није помогло ни то што је пре 10 месеци припремио и ставио Влади на располагање комплетан модел новог закона.

"Са Уредбом о заштити нарочито осетљивих података Влада доцни више од шест година. Државне активности у тој области се практично своде искључиво на активности Повереника, а иако су његове активности све бројније оне не могу да надоместе оно што би морали да ураде надлежна министарства, Влада и Скупштина", сматра Повереник.

Шабић додаје и да је кашњење у вези с доношењем Акционог плана постао предмет упозорења Европске комисије.

"Влада је 'поштујући' препоруке ЕК у Акционом плану за испуњавање препорука утврдила да ће Акциони план за спровођење Стратегије заштите података донети средином 2013. године, али га није донела. Поводом поновљених примедби ЕК, Влада је као нови рок утврдила средину 2014. године, али га опет није донела", подсећа Шабић.

Шабић истиче да због недостатка Акционог плана данас нема ни многих других ствари нужних за унапређење заштите података о личности.

Каже и да је, са становишта заштите права коју држава дугује својим грађанима, тој чињеници сувишан сваки коментар.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара