Читај ми!

Нови живот у "Земљи живих"

Наркоманија, све чешћа болест савременог доба, већ десет година успешно се лечи у оквиру бесплатног пројекта "Земља живих" у рехабилитационим заједницама СПЦ. Кроз пројекат "Земља живих" до сада је прошло око три и по хиљаде људи. Недавно је, поред Новог Сада, и у Београду отворена канцеларија у којој могу да се добију све информације о пријему у специјалне рехабилитационе центре при Бачкој, Шумадијској, Сремској и Нишкој епархији.

Четрдесетогодишњи Милош Шкрбић недавно је завршио лечење. Место штићеника "Земље живих" заменио је волонтерским радом помажући онима који желе да, како каже, "живот врате у своје руке".

"Био сам зависник од хероина, алкохола, свих супстанци неких деведесетих година. На самом почетку долази до сучавања са самим собом и то је једно веома болно и отрежњујуће искуство. Најтежа је та добровољна изолација, али онда схватиш да је то нешто што је врло позитивно", прича Шкрбић.

Тренутно је на лечењу више од 100 људи узраста од 18 до 50 година. Свима је заједничко да су спас у комуни потражили када више нису имали куд. За њихово потпуно излечење неопходно је да у рехабилитационој заједници проведу од једне до три и по године.

"Сви људи који су у болести зависности су трагачи за смислом. Ми им понудимо смисао. Неумесно је неком рећи само – немој да се дрогираш – дакле мораш да му понудиш алтернативу. Ми му понудимо веру као неку платфoрму у смисао за будући живот", каже отац Бранко Ћурчин, духовни терапеут.

Психотерапеут Биљана Анђелковић истиче да се групна терапија показала као метода изузетно ефикасна за таква стања зависности.

"Они су у заједници изоловани и, без обзира на то што су негде мало мотивисани када су у заједници, они то на неки начин доживе и као обавезу", каже Анђелковићева.

Нема других услова да се неко прими у центар осим његове личне жеље да се ослободи порока и зависности, кажу у "Земљи живих".

"Уколико је неко заинтересован да се овде лечи треба да попуни формулар, уради тестове на хепатитис Ц и ХИВ, обави тестове код дерматолога да нема неке преносиве кожне болести и преглед стоматолога. Када све заврши онда може да уђе и заједницу", каже волонтер Милан Раковић.

Канцеларија у Београду је у Улици краљице Наталије 76 и отворена је сваког уторка и четвртка од 18 до 21 часа. Успешност оних који су почели нови живот после тог програма прелази 80 одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара