Читај ми!

Војсци Србије стижу руски хеликоптери до краја године

Министри одбране Србије и Русије, Братислав Гашић и Сергеј Шојгу, разговарали су о билатералној војној сарадњи две земље. Посебан нагласак је био на војно-техничкој сарадњи и заједничкој обуци и вежбама. Шојгу поручио да ће два хеликоптера Ми-17, за које је у току последња фаза преговора о куповини, бити испоручена српској војсци до краја године.

Током састанка који је одржан у "Парку Патриот", недалеко од полигона Алабино код Москве, после финалне трке Тенковског биатлона, Гашић је истакао да је билатерална војна сарадња две земље достигла ниво одличних општих и политичких односа, преноси Танјуг.

Нагласио је да се од 2012. године, када је спроведено 12 заједничких активности, обим сарадње вишестурко повећао, па су руска и српска војска током прошле године имале 34 заједничке активности, углавном у области обуке и вежби, саопштило је Министарство одбране.

Према Гашићевом мишљењу, размена кадра за усавршавање на војним школама у Србији и Русији допринеће још бољем разумевању двеју војски и народа.

Гашић је нагласио да је веома важно наставити континуитет састанака на највишем нивоу, изразивши задовољство што ће у октобру ове године начелник Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације, генерал армије Василиј Герасимов посетити Србију.

Такође је министра Шојгуа позвао да током 2016. године дође у нашу земљу.

Српски министар је апеловао на руског колегу да утиче на скраћивање рокова за испоруку два хеликоптера Ми-17 В-5, за чију је куповину процес преговора ушао у завршну фазу.

Шојгу је честитао српском колеги на освојеном трећем месту на Тенковском биатлону и оценио да се билатерални односи развијају позитивно.

Захвалио је Гашићу на другом доласку ове године и рекао да ће хеликоптери потребни српској војсци бити испоручени до краја године.

Министар одбране Русије потврдио је подршку његове земље очувању територијалног интегритета Србије.

Шојгу је уручио медаље "за борбено пријатељство" бившем и садашњем изасланику одбране Републике Србије у Руској Федерацији, пуковнику Зорану Стојковићу и потпуковнику Марку Марковићу, наводи се у саопштењу.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара