Читај ми!

Строже казне за узурпацију земљишта

Већ две недеље траје јавна расправа о изменама и допунама Закона о пољопривредном земљишту. Из Министарства пољопривреде најављују много строже казне за узурпацију земљишта, наводећи да у закуп није издато 49 одсто земљишта, односно 240.000 хектара. У Мрежи за реституцију тврде да је реч о три пута више земљишта и да је проблем у томе што није до краја пописано.

Чије је државно земљиште и ко га користи? Ту загонетку могле би да реше измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту – бар тако верује министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић, чије је министарство предлагач измена. 

Министарка је на Јавној расправи о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о пољопривредном земљишту у Новом Саду рекла да 49 одсто, или 240.000 хектара земљишта у Србији, није издато у закуп.

"Половина обрадивог земљишта којим располаже Србија остаје или необрађена, или бива незаконито узурпирана, чиме се губи више милиона евра годишње", рекла је министарка, нагласивши да се тренутно само у судским споровима од нелегалних корисника потражује око 22 милиона евра.

Према речима министарке, изменама и допунама Закона уводе се знатно веће новчане казне за узурпаторе, али и право локалних самоуправа да скине род у случају узурпације од стране непознатих лица.

"Измене и допуне предвиђају пооштравање санкција за узурпаторе државног пољопривредног земљишта, али и локалне самоуправе које не поштују рокове и процедуре у доношењу и спровођењу годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта", рекла је Богосављевић Бошковић.

Из надлежног министарства уверавају да ће сви имати равноправан третман при закупу земљишта. Мрежа за реституцију, међутим, негодује што они уопште предлажу измене Закона. Тврде да Министарство није надлежно да одлучује о отуђењу државне својине већ да њоме газдује и управља.

Миле Антић из Мреже за реституцију напомиње да је више од 89 одсто људи који потражују пољопривредно земљиште има регистрована породична газдинства.

"С друге стране, имамо организоване тајкуне и одређене групе тзв. представника паора који се и не баве пољопривредом, али се на све начине противе да се кроз реституцију разоткрије шта се све дешава са пољопривредним земљиштем", упозорава Антић.

Мрежа тражи од Владе да обезбеди попис и евиденцију јавне својине пре доношења било каквих прописа.

"Највећи проблем је то што се деси са земљиштем – да оно постане предмет и плен организованог криминала. Значи оно се користи ненаменски или ако га чак неко и користи наменски, тај убире профит за себе, а држава недовољно води рачуна о томе", каже Антић.

Нацрт тог закона је у процедури јавне расправе од 30. јула 2015. године, а предвиђено је да траје три недеље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара