Читај ми!

Крук: Запад не разуме Исламску државу - то је главна опасност

Циљеви и методи Исламске државе се суштински разиликују од Ал Каиде а највећа опасност за Запад је неразумевање како тих циљева тако и превирања и преиспитивања која су тренутно у току у муслиманском свету, оценио је британски стручњак за Блиски исток Аластер Крук.

 

ректор Форума за сукобе у Бејруту Аластер Крук је рекао да за разлику од Ал Каиде, која је имала идеју да својим нападима провоцира САД и Запад на Западу, Исламска држава није заинтересована за акције на Западу, већ жели да испровоцира стране војнике на окршај и да их порази на сопственој територији чиме би се остварило пророчанство Мухамеда.

Терористички напади на Западу, иако инспирисани Исламском државом, пре су одраз разочарења и отуђења тамношњих муслимана него последица директних налога руководства у Мосулу или Раки, оценио је Крук у интервјуу Танјугу.

Крук сматра да политичари на Западу дубоко греше када прилазе Исламској држави као да је то нека ефемерна група терориста која нема корена ни контекст, не желећи да признају своје грешке.

"Запад је у то дубоко умешан јер је 60 година злоупотребљавао радикални сунитски ислам за сопствене сврхе - за борбу против национализма, да ограничи Баат, да обузда совјетски утицај у региону, да порази Совјетски Савез у Авганистану, да обузда Иран, да сруши Асада. За све то време постојало је поклапање између западног интереса и интереса вехабија и ми смо на известан начин 'кумовали' овом пројекту исто колико и Саудијска Арабија", навео је Крук.

На питање како сада Запад треба да се постави и да ли је нека врста "сарадње" са Исламском државом уопште могућа, Крук каже да Запад за почетак треба да се потруди да схвати нешто више од поједностављених идеја да је ово група терориста и криминалаца.

"Док то не урадите не можете да схватите границе онога што се може урадити. И онда мислите да је решење у још специјалних снага и још беспилотних летелица. А у ствари само погоршавате ситуацију," навео је стручњак за Блиски исток.

"Мој савет је - признајте да постоји време када не можете да урадите ништа. Морате да прво схватите шта се догађа. А то значи да регион не можете да сагледавате кроз само једну призму, заливску, шиитску, сунитску. Није тако једноставно", додао је Крук.

Балкан боље разуме муслимане

За разлику од Европе, Балкан је, по његовом мишљењу, боље "опремљен" за суочавање са овим проблемом јер овдашње становништво има другачији однос са муслиманима и боље их разуме.

"Ви много дуже живите заједно са муслиманима него што је случај са људима на северу Европе, у Британији, Француској. У Британији су чак предложили закон где васпитачи у обдаништима треба да пријаве ако примете дете које би потенцијално могло да постане терориста у будућности", наводи Крук. 

Политичари у Европи и Србији треба да, уместо упозорења о огромној опасности од радикалних исламиста и строгих контрола које стварају антаганозам, ствари сведу на разумну меру, истиче Крук.

Објашњава да је Ал Каида својим нападима и провокацијама својевремено настојала да уништи Совјетски Савез а потом и САД провоцирајући их да се војно и финансијски и политички "пренапрегну" и "имплодирају", док Исламска држава почива на изворним идејама вехабизма и има за циљ освајање Меке и Медине и формирање Калифата.

"Медина и Мека су дом ислама и њиховим заузимањем они ће постати неприкосновени лидери, а сунитски ислам божанско вођство", рекао је Крук.

За разлику од Ал Каиде, Исламска држава има циљ да створи божју државу "овде и сада" на физичкој територији, успостави границе, формира администрацију, примени шеријатски закон и постепено створи Калифат. Границе Калифата, како објашњава Крук, укључују јужну Шпанију али у основи се не тичу Европе већ Африке и муслиманских земаља.

Крук указује да застрашујући видео-снимци погубљења имају за циљ  да се оствари пророчанство пророка Мухамеда који је, по њима, рекао да ће се Ислам суочити са варварским снагама у пресудној битки код Дабика, неделеко од Алепа у Сирији где ће снаге Запада ту бити коначно поражене.

"Они верују да ће када се то догоди почети процес искупљења а ислам ће превладати. То је оно што они покушавају да испровоцирају тим видео-снимцима. Дакле, да испуне пророчанство тиме што ће поразити Запад или Јорданце које сматрају 'крсташким снагама' у Сирији и Јордану а не у Риму, Лондону или Београду", сматра Крук.

Објашњава да терористичке акције у Европи долазе од муслимана који су опчињени Исламском државом и настоје да копирају њене акције због тога што се осећају отуђено и разочарано у својим земљама на Западу.

"То је више проблем неуспешне западне политике према сопственом становништву, неуспеха асимилације и пројекта мултикултуралности и њиховог утиска да су грађани другог реда који живе у непријатељској средини", оценио је Крук подсећајући да у Европи живи 20 милиона муслимана.

"Мултикултурализам се претворио у меки апартхејд у Европи. То је бомба која прети да експлодира. Та опасност не долази од Исламске државе. Ми смо допринели стварању околности у којој су муслиманске заједнице лако запаљиве и подложне утицају догађаја у региону", каже британски стручњак.

Прецизира да Исламска држава није држава у смислу у ком је ми схватамо - значи држава која почива на територији или крви, већ да се ради о апстрактном осећању припадности које надилази тероторију или крв, односно порекло.

"То је веома модеран пројекат, и ако уопште постоји паралела, то би најпре био ционизам. Стари арапски систем се доживљава као корумпиран, разбијен и уништен. Ово је за покушај да се рашчиште рушевине, премда уз насиље и страх, али тако се мења друштво. Те методе можда неки следбеници не одобравају али виде их као корективни механизам," оцењује британски стручњак.

Крук се годинама бави Блиским истоком. Био је саветник Хавијера Солане док је био високи представник ЕУ за спољну политику и има 20-годишње обавештајно искуство на терену.

Он је у Београду учествовао на семинару Центра за међународну сарадњу и одрживи развој Вука Јеремића о међународним односима "Геополитика у ери мултиполарности", 

Крук је похвалио ЦИРСД семинар на коме је држао предавање рекавши да су полазници, студенти из региона, већ много знали о питањима о којима су слушали, а да је ово управо био начин да се знање о овом и другим питањима продуби и чују различита мишљења како би се увидело да не постоји једна већ много истина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара