Читај ми!

Критике на рачун Закона о продаји непокретности

Након што је председник Србије Томислав Николић вратио Скупштини Србији на разматрање Закон о посебним условима продаје одређених непокретности у државној својини, стижу реаговања на мањкавости тог закона.

Агенција  за борбу против корупције је на свом сајту навела да предложена решења Закона о посебним условима продаје одређених непокретности у својини Србије садрже ризике корупције, преноси Танјуг.

Агенција је, у Мишљењу о процени ризика корупције које је упутила парламенту и Влади Србије, истакла да за разлику од других важећих прописа који се односе на отуђење непокретности у јавној својини, закон у потпуности искључује надметање и конкуренцију, унапред одређујући могуће купце и цену.

Агенција такође сматра да је образложење закона непотпуно и да предложена решења садрже ризике корупције, који се пре свега односе на промовисање појединачних или групних интереса који су супротни јавном интересу.

Из Агенције оцењују да је неопходно поново размотрити и изменити одредбе закона којима се уређују право на куповину и одређивање цене, тако што ће се предвидети надметање и конкуренција приликом продаје непокретности, те искључити, или у складу са прецизним критеријумима, додатно ограничити право на умањење цене.

Агенција је и позвала народне посланике да приликом поновног одлучивања о овом закону размотре изнете сугестије и препоруке.

"Док се као разлог за његово доношење наводи остваривање додатних прихода буџета Србије, закон, с друге стране, предвиђа да купци могу бити искључиво правна и физичка лица која користе предмет продаје на основу уговора о закупу, који је закључен пре 1. јануара 2015. године и која су измирила у целости обавезу плаћања закупнине на дан подношења захтева за куповину'', наводи се у мишљењу Агенције.

Поред тога, цена се одређује на основу тржишне вредности коју утврђује порески орган или други надлежни орган.

Дакле, како истичу у Агенцији, закон, за разлику од других важећих прописа који се односе на отуђење непокретности у јавној својини, у потпуности искључује надметање и конкуренцију, унапред одређујући могуће купце и цену.

На тај начин, према мишљењу Агенције, постоји ризик да се законским решењем, чија је уставност веома упитна, промовишу појединачни или групни интереси који су супротни јавном интересу.

Из Агенције тврде и да закон, такође, предвиђа право на значајно умањење цене по квадратном метру предмета продаје, као изузетак од правила по ком се та цена одређује у складу са тржишном вредношћу.

"Предложеним решењем остављен је простор да се без претходно прецизно одређених критеријума у појединачним случајевима цена по квадратном метру умањује до 25 одсто утврђене тржишне вредности", наводе у Агенцији.

Како кажу, полазећи од тога, може се претпоставити да ће у складу са предложеним решењем подносиоци захтева у изузетним случајевима платити тржишну вредност утврђену од стране пореског органа или другог надлежног органа, што поново ствара сумњу да се законом промовишу интереси који су супротни јавном интересу.

Председник Србије Томислав Николић вратио је Скупштини Србије Закон о посебним условима продаје одређених непокретности у својини Србије на поновно разматрање, а из Скупштина Србије најављују да ће се на првој наредној седници, највероватније последње недеље у августу, поново изјашњавати о том закону.

Мрежа за реституцију критикује закон 

Одлуку председника Николића да врати закон у скупштинску процедуру, координатор Мреже за реституцију Миле Антић види као добру, јер је тиме, истиче, спречен покушај да се државна имовина прода привилегованим појединцима.

"На овај начин је спречено да се државна имовина поклони по неким бенефицираним условима фаворизованим појединцима. Ова одлука је сламка спаса за државну имовину и интересе грађана", поручио је Антић у изјави Танјугу.

Истакао је да очекује да ће се враћањем закона на поновно одлучивање омогућити свим заинтересованим грађанима да учествују у откупу државних некретнина, а не да се даје "право ексклузивитета онима који су се одређеног датума затекли у тим некретнинама".

Антић подсећа да је сличан закон донет 1999. године када су они који су били блиски режиму добили вредне некретнине у центру Београда, а за које ни дан данас не знамо ко су њихови власници.

Овај закон је, како каже, показао да је неопходно спровести комплетан попис имовине како би се спречиле злоупотребе и корупција и истиче да надлежне институције које су и формиране да ураде тај посао, већ деценијама не предузимају ништа.

Директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић је изјавио Танјугу да ће Скупштина морати са великом пажњом и обзиром да узме све примедбе које су стигле од председника Републике, због којих је Закон о посебним условима продаје одређених непокретности у својини Србије враћен у парламент на поновно гласање.

Међутим, истакао је да овај закон не угрожава реституцију, односно да се објекти који су предмет реституције не могу продати, те да тај део није споран у закону.

Председник Србије је у образложењу за враћање закона у процедуру навео да сматра да би његовим доношењем био повређен Устав Србије, који у члану 84 предвиђа да "сви имају једнак положај на тржишту".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво