Читај ми!

Диковић: Војска спремна да реагује на све безбедносне изазове

Припадници Речне флотиле су на новосадском Кеју жртава рације прославили Дан рода речних јединица и Речне флотиле и 100 година свог постојања. Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић изјавио је да је војска спремна да одговори на све безбедносне изазове, како би заштитила животе грађана и безбедност Србије.

Генерал Љубиша Диковић је, на централној свечаности прославе стоте годишњице Речне флотиле ВС, рекао да су сви напори у јачању војске, модернизовању њеног наоружања и војне опреме, као и унапређивању организованости и способности њених јединица, "усмерени на добробит наше отаџбине, највише светиње за сваког војника", преноси Танјуг.

Поздрављајући грађане на Кеју жртава рације као и многобројне госте свечаности, међу којима је био и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, генерал Диковић је честитао припадницима Речне флотиле њихов јубилеј и празник, који је и Дан рода речних јединица ВС.

Подсетивши на настанак и славну прошлост наше Речне флотиле и речних јединица, начелник Генералштаба ВС је нагласио да "традиција, којом се поносимо, живи у јединицама Војске Србије".

Та традиција "инспирише нас да одговорне задатке, које нам је поставила Република Србија, извршавамо на најбољи начин", рекао је генерал Диковић и додао да ВС непоколебљиво извршава своје задатке у Копненој зони безбедности, часно представља нашу земљу у мировним мисијама широм света и успешно сарађује са војскама многих земаља.

Диковић је нагласио и то да је Србија "увек током своје историје имала храбрости и умела да се супротстави свима онима који су желели да угрозе њену слободу", подсећајући да је тако било и пре 100 година, током Првог светског рата.

У Саву је 6. августа 1915. године поринут "Јадар", први српски новосаграђени ратни брод и "тим поринућем, у јеку Великог рата, отпочела је достојанствена историја српске Речне флотиле", истакао је генерал Диковић.

Говорећи о оспособљености, достигнућима и задациме РФ, њен командант - капетан бојног брода Андрија Андрић, истакао је да та јединица Копнене војске ВС извршава своје задатке професионално и одговорно.

Додао је да се оспособљавање њених припадника, сталним увежбавањем и рационалним коришћењем борбених ресурса, одржава и унапређује оперативна способност РФ.

"Основни циљ нам је био и биће да брзо и квалитетно одговоримо на изазове и претње на рекама, каналима и језерима и у захватима тих вода", нагласио је Андрић.

Поводом јубилеја РФ генерал Диковић је њеном команданту уручио плакету а, већ по традицији на дан РФ и речних јединица, прочитана су наређења о наградама најуспешнијим појединцима и колективима у тим деловима ВС.

На крају свечаности приређен је величанствен програм, дефиле јединица и бродова РФ као и регата Дунавом, које су са тог новосадског кеја посматрали и многи Новосађани.

"Миноловац 341" најбољи брод 

Централна прослава стоте годишњице Речне флотиле одржана је на Кеју жртава рације у Новом Саду.

Поводом празника Флотиле за најбољи брод проглашен је речни "миноловац 341" под командом поручника корвете Далибора Петровића из састава првог речног одреда, а за најбољу посаду изабрани су морнари са пливајућег транспортера трећег амфибијског вода првог понтонирског батаљона са командиром старијим водником прве класе Владаном Мањенчићем на челу.

За примераног официра проглашен је капетан Мирко Радојчић, за подофицира – заставник Михаљ Бот, а за војника – разводник Миша Обрадов.

Плакете Речне флотиле уручене су Медија центру "Одбрана", градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу и адмиралу у пензији Бошку Антићу.

По завршеној свечаности одржана је традиционална веслачка регата, а уз Београдски и Кеј жртава рације продефиловали су бродови и пловни објекти Флотиле.

Откривен споменик Александру Берићу 

У оквиру прославе јубилеја РФ, раније данас је свечано откривен споменик хероју Александру Берићу, команданту речног ратног брода "Драва", у новосадској касарни која носи његово име.

Споменик су открили градоначелник Вучевић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић и командант РФ капетан бојног брода Андрија Андрић.

"Овим чином исправљамо историјску неправду и команданта Берића враћамо његовој кући. Драго ми је што је град, на позив Речне флотиле, учествовао у постављању споменика", рекао је Вучевић.

Нагласио је да би волео да Србија има што више људи као што је био Александар Берић.

Капетан бојног брода Андрија Андрић рекао је да је прошло 74 године од потапања брода Речног монитора "Драва" и да је поносан што касарна Речне флотиле у Новом Саду носи име команданта тог брода.

Александар Берић рођен је 13. јуна 1906. године, а погинуо је 10. априла 1941. године.

Берић ће остати упамћен као један од најхрабријих команданата у Речној флотили, а познато је да није желео да напусти свој брод који је потонуо погођен непријатељском ватром из авиона.

Заједно са командантом Берићем тога дана у смрт је отишло и 76 морнара, чланова посаде тог брода који, такође, нису желели да га напусте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво