Читај ми!

"Миксер" покреће прикупљање помоћи за мигранте

Културна организација "Миксер" је у Београду покренула акцију прикупљања најпотребнијих ствари за избеглице са Блиског истока, у коју су се укључиле многе организације, компаније и појединци.

Акција је започета на дан када је пре 20 година из Хрватске у акцији "Олуја" протерано више од 200.000 Срба, преноси Танјуг.

У башти "Миксер хауса" у Карађорђевој улици прикупљају се средства за личну хигијену, влажне марамице, сапун, шампон у кесицама или мањим паковањима, пелене, улошци, летња гардероба, ћебад, вреће за спавање, вода, свеже воће и некварљива храна.

Од сутра ће "Миксер" отворити и капије своје летње сцене у Мостарској 5 - "Миксалишту" за прикупљање неопходне помоћи, које ће моћи да користе мигранти, а ускоро ће бити у сарадњи са УНХЦР-ом постављено и десетак кабина са тушевима како би могли да се окупају.

Представница "Миксера" Ивана Зарић је рекла Танјугу да је та организација покренула акцију помоћи избеглицама јер их све више их у нашем главном граду и да се већ јавио велики број појединаца, удружења, компанија приватних и државних и да се сви интресују како могу да помогну.

"План је да се од сутра наша летња сцена претвори у неку врсту рефјуџи центра, где ће заинтересовани сваког дана од 10 до 16 часова моћи да донесу помоћ, а избеглице ће моћи да ту дођу и искористе помоћ", рекла је Зарић.

Помоћ се пре свега односи на њихове хигијенске потребе - завоје, ханзапласте, јод, хидроген за санирање повреда од путовања, вреће за спавање, ћебад, одећу, храну и друго.

"УНХЦР се јавио одмах и понудио да има свој штанд на Миксалишту, где ће људи моћи да добију правне и административне инфомације о даљим корацима, којим центрима и организацијама могу да се обрате и слично", рекла је Зарић.

Истакла је да је можда и најважнија ствар монтирање тушева с обзиром на то да немају где да се окупају и, како каже, УНХЦР је најавио да ће донирати новац да се направе тушеви.

"Швајцарска амбасада се јавила са фондом за куповину помоћи коју ће донети, разне невладине организације... Феноменалан гест је направио приватни педијатријски центар који има четири лекара, које је послао код аутобуске станице. Ти лекари ће бити и на Миксалишту како би, макар и на сат времена дневно, прегледали децу и пружили им помоћ бесплатно", навела је Зарић.

Срба Јовановић из организације "Сачувајмо бебе", која учествује у акцији, рекао је Танјугу да ће водити рачуна о мајкама са бебама у парку код главне аутобуске станице у Београду.

"Фокусирали смо се на њих, јер је њима најтеже да се сами снађу и зато што је то најрањивија категорија. Мајкама са бебама увек треба помоћи и ми смо захваљујући разним индивидуалним и компанијским донацијама, али пре свега индивидуалним, прикупили велики број пелена, сапуна, влажних марамица и других потрепштина за мајке са бебама које ћемо поделити", рекао је Јовановић.

Најавио да ће та организација свако вече, докле год буде потребно и док буду у могућности, помагати мајке са бебама. Чланови те организације ће обилазити паркове око аутобуске станице где се налазе емигранти у близини аутобуске станице и делити им помоћ.

У башти "Мискер хауса" мигранти су могли да се освеже уз чај и кафу.

Дан сећања на егзодус нашег народа који је проживео истоветну судбину коју данас проживљавају грађани Сирије, Ирака, Авганистана, Сомалије и Еритреје представља симболички тренутак када јавно апелујемо на нашу заједницу да не окрећемо главу од проблема, поручују из "Миксера".

Та организација позива све заинтересоване компаније, институције и невладине организације да се придруже и својим ангажовањем допринесу дугорочнијем решењу, пре свега за испуњавање основних хигијенских потреба људи којима је то неопходно.

Сви даљи детаљи о начинима донирања и пружања помоћи биће објављивани на званичној Фејсбук страни "Миксера".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара