Да ли ће стара воденица на Лепеници у пензију

Од осамнаест воденица, колико их је некад било на сливу Лепенице, данас постоји још само једна. У поточари "Братковић" подигнутој у 17. веку, сељаци и данас мељу пшеницу и кукуруз. Међутим, о најстаријем споменику у селу Бадњевцу код Крагујевца, ускоро више неће имати ко да брине.

Воденица је подигнута у доба Турака. Не зна се ко су тада били њени власници, а касније је бригу о њој преузела вишечлана породица Братковић, по којој воденица данас носи име. 

Два велика камена покреће Лепеница. Уз препознаљих хук воде, звук камена који покреће Мијаило Братковић из села Бадњевац ових летњих дана, брине о најстаријем млину У Шумадији. 

Осим домаћина, у овом оронулом здању, није било никога. Младима, каже Братковић, воденице више нису занимљиве. Ретко навраћају, као и онеки пролазник или туриста. После је свакога дана све мање.

"Данас сам добио један џак ражи. Ево, сада тренутно мељем, и самлео сам тридесет килограма беле проје. Када је Божић тада је и гужва и онда свако има те проје", каже Мијаило Братковић.

Стара воденица је одолела многим изазовима. Снегови и поплаве нису зауставиле њне млинове. Како сада ствари стоје, учиниће то човек. Међу налседницима нема заинтересованих за овај посао.

"Ту сам долазио некада са оцем и заволео сам воденицу. Дође неко, порпичам са неким и то ми дође више као неки одмор и релаксација", прича Мијаило.

Водеице су некада биле саставни део пејсажа и сеоске архитектуре. Некада их је у Србији било седам хиљада, а данас о њима говори само они који их се сећају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара