Шабић: Некоректне и циничне изјаве Кори Удовички

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић оценио је да је министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички некоректно јавности представила ставове независних контролних тела о рационалном запошљавању и одговорном односу према буџетским средствима.

Родољуб Шабић је навео да су независна контролна тела поднела иницијативу за враћање Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору у Скупштини Србије на поновно одлучивање, преноси Фонет.

Кори Удовички и сама констатује да се "независност најбоље штити одговорним понашањем, које су до сада ове институције показале и кад је реч о запошљавању", наводи се у писаној Шабићевој изјави.

Логично је да то констатује, то се не може заобићи, јер је ноторна истина, али баш зато Кори Удовички остаје дужна да јавности објасни шта је разлог да се те институције, за разлику од неких других, држе под контролом, навео је Шабић.

Фраза "сви делимо судбину ове државе" је нетачна и звучи готово цинично, будући да је из текста Закона очигледно да су неки органи изузети од те "заједничке судбине", изјавио
је Шабић, додавши да би било у реду да Кори Удовички јавности објасни на којим критеријумима се заснива та селективност, односно ти изузеци.

Поготово цинично звуче речи да је "независност институција изузетно важна и потребна, али да је изузетно важно препознати да она не значи и аутономност у којој нека институција ником не полаже рачуне", оценио је Шабић.

Инсинуирати да је жеља независних контролних тела да ником не полажу рачуне је неодговорно, посебно у контексту чињенице да су сва ова тела, као и ранијих година, и ове године поднела парламенту извештаје, навео је Шабић, додавши да ти извештаји обухватају и прецизне податке о запошљавању и располагању буџетским средствима, потврђујући рационалан и одговоран однос.

Шабић је изјавио да ни Кори Удовички, ни други надлежни нису за то "полагање рачуна" показали интересовања, јер извештаји нису разматрани, иако су поднети у марту.

Кори Удовички је рекла да су "постигнути степен независности и снага неких од тих институција нешто чиме Србија треба и може да се поноси" и додала: "Никад не бих урадила нешто што ту независност умањује".

Што се првог тиче, не знам колико је искрена, али у вези с другим мислим да је већ сама себе демантовала, закључио је Шабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара