Читај ми!

Акција за већу безбедност мотоциклиста у саобраћају

Министарка саобраћаја Зорана Михајловић и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић означили су почетак акције "Партнерством до безбедности у саобраћају", Циљ акције сарадња државних институција са мотоциклистима и мото клубовима ради унапређења њихове безбедности и безбедности осталих учесника у саобраћају.

Акцију организује Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и МУП-ом, преноси Танјуг.

Министарка Михајловић поручила да се акција покреће, посебно са мото клубовима и мотоциклистима, како би се спасли људски животи.

"Желимо да мото клубови буду део наших тимова у борби за безбедност на друму, да пошаљемо апел свима који уче да буду на мотору да морају да буду обучени, да ми са стране државе учинимо све у законодавном пропису да буду што безбеднији", објаснила је Михајловићева.

Акција, према њеним речима, не зависи само од полиције, мотоциклиста, медија, већ од свих заједно.

Михајловић је подсетила да је највећа смртност у саобраћају управо код мотоциклиста.

Министарка је подсетила да Стратегија за безбедност саобраћаја предвиђа да до 2020. достигнемо нулту смртност деце у саобраћају и да се 50 одсто смањи број саобраћајних незгода.

Од 2001. страдало 560 мотоциклиста

Министар полиције Стефановић је указао да је од 2001. до данас на путевима у Србији 560 мотоциклиста изгубило живот.

"То показује да је то изузетно велики проблем у саобраћају и да је данашњи апел свим учесницима у саобраћају да воде рачуна о другим учесницима, и посебно мотоциклистима", нагласио је Стефановић.

Истакао је да постоји добра ситуација због снажних мера које је влада предузела повећано је коришћење заштитних кацига за 90 одсто, чиме је смањена и значајно смртност мотоциклиста.

"Постоји још много тога што можемо да унапредимо. Треба да покушамо да будемо друштво које све учеснике у саобраћају посматра важним. Изменом и допуном закона треба да се потрудимо да мотоцисклисти и сви други учесници у саобраћају заврше своја путовања безбедно и своје животе оставе породицама", рекао је министар.

"Возачи не обраћају довољно пажње на мотоциклисте, да ли се налазе на десној или левој страни", рекао је Стефановић.

Министар је у разговору са мотоциклистима рекао да је спреман да се са њима размотре решења за коришћење жуте траке.

"Наш посао је да се закон поштује у потпуности. Полиција ће бити неумољива", најавио је Стефановић додајући да ће бити и даље сталних патрола и заустављања викендом, те да се жели снажном применом закона, репресивном акцијом полиције спасити људски животи.

Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Милан Божовић нагласио је да акције морају бити заједничке, јер само на тај начин могу имати успеха.

Од наредне недеље, како је најавио, биће одржани састанци са мотоциклистима, и обављен рад на анализама страдања по локалним заједницама.

Божовић је нагласио да мотоциклисти морају да буду укључени у рад локалне савете за безбедност саобраћаја и да ће се у наредном периоду много озбиљније радити са мотоциклистима.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Србије и члан Управног одбора Мото савеза Србије Предраг Ђурђев рекао је да су АМС и Мото савез Србије увек били покретачи многих идеја за повећање квалитета безбедности у саобраћају.

"Јако ми је драго што је данашња манифестација упућена управо вама мотоциклистима - љубитељима двоточкаша. Ова манифестација и партнерство су само наставак и продубљивање старог партнерског односа који спроводимо дуги низ година заједно са МУП-ом и Министарством саобраћаја", рекао је Ђурђев.

Додао је да очекује да ће поново бити организована традиционална акција "Кацига главу чува".

"Надам се да ћемо и ове године уз помоћ ресорних министарстава и Агенције за безбедност саобраћаја поново обезбедити довољан број кацига, успети да подигнемо саобраћајну кулутуру и допринесемо већој безбедности", навео је Ђурђев додајући и да очекује још много нових акција.

Вишеструки међународни победник у мотоциклизму Милош Миловановић апеловао је на возаче аутомобила да обрате већу пажњу на мотоциклисте.

Министри Михајловић и Стефановић су разговарали са представницима мотоциклиста и посматрали рад симулатора превртања возила и удара у чврсту препреку.

Том приликом су подељени и флајери, представљене "пијане наочаре" и друго.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво