Читај ми!

Илић: Штета од клизишта већа од милијарду евра

Министар задужен за ванредне ситуације Велимир Илић рекао је у Лебану да се штета од клизишта још увек процењује, али да је сигурно да је она већа од милијарду евра.

Велимир Илић је рекао да ће за санацију активних клизишта бити потребно више година и да Влада Србије ради на томе да тај проблем реши систематски.

"На подручју Србије евидентирали смо 3.450 клизишта која су тренутно најактивнија. То је део који је активан, иначе, према нашој процени укупан број клизишта у Србији је око 30.000", рекао је Илић, преноси Танјуг.

Министар је са председником општине Лебане Гораном Јањићем потписао меморандум о помоћи тој општини за санацију клизишта, а реч је о три милиона динара намењених првој фази испитивања и припреми документације за санацију клизишта у Немањиној улици у центру Лебана. Клизиште је у тој улици оштетило више стамбених објеката.

За локалитет угрожен клизиштем у Немањиној улици тренутно су завршени геотехнички истражни радови које је извео Институт за путеве, а на основу јавне набавке коју је спровео Кабинет министра задуженог за ванредне ситуације.

Како је најављено, у току наредне седмице биће расписан тендер за извођача радова који ће до јесени потпуно санирати порушене објекте и клизиште.

Председник општине Лебане Горан Јањић потврдио је да без помоћи Министарства не би могли да реше проблем клизишта.

"Ми смо спремни за спровођење друге фазе санације клизишта. У току наредне седмице биће расписан тендер након чега ће бити изабран извођач радова и надам се да ће до јесени и кишног периода све бити завршено", рекао је Јањић.

Министар је најавио да је у току формирање Катастра клизишта како би се тачно знале локације у Србији на којима неће бити дозвољена градња.

"Катастар клизишта омогућиће да се забрани градња на таквим местима, а општинске инспекције имаће обавезу да не дозволе ником градњу на тим клизиштима", рекао је Илић.

Министар је поновио да ће влада помоћи санацију клизишта, али да ће након тога општине и градови имати обавезу да брину о одржавању инфраструктуре око клизишта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво