Читај ми!

РФЗО плаћа дугове домова здравља

Почела је примена одлуке по којој РФЗО плаћа дуговања у име 17 здравствених установа којима је рачун блокиран. Оне дугују готово пола милијарде динара. Најчешћи разлог блокаде су тзв. неуговорени стоматолози.

Требало је да до јуче Министарству здравља домови здравља доставе прецизне податке о томе коме, колико и за шта дугују, на основу чега ће се направити план решења проблема. У међувремену, почела је примена одлуке по којој дуговања у име здравствених установа плаћа РФЗО.

Jедна од највећих обавеза директорке Дома здравља "Стари град" јесте потписивање уговора на основу којих ће Републички фонд моћи директно да измири њихова дуговања. Наиме, новац који је раније Фонд уплаћивао Дому здравља, због судских пресуда, одлазио је, уместо добављачима, неуговореним стоматолозима.

Убудуће ће све рачуне - од оних за лекове и материјал до телефонских рачуна или струје, РФЗО директно плаћати. Рачун ове установе је већ седам месеци у блокади, а највише проблема има у раду лабораторије.

Директорка Дома здравља Стари град Весна Јањушевић каже да се тренутно не ради само анализа урина, па пацијенте упућују у неки други дом здравља.

"Сваки дан имамо јутарње састанке да видимо да ли ћемо до следеће недеље имати довољно рукавица, газа и тако је свих ових седам месеци", наводи Јањушевићева.

Највећи дужници од блокираних 17 здравствених установа су Дом здравља Лесковац са дугом око 176 милиона динара и Здравствени центар у Књажевцу, који дугује више од 110 милиона динара. Када надлежни сагледају тренутну ситуацију – разговараће се и о евентуалном репрограму према добављачима или веледрогеријама.

"Министарство здравља је заједно са Министарством финансија формулисало заједнички упитник који смо проследили свим здравственим установама", наводи државни секретар Берислав Векић.

Векић додаје да преко асигнације премоштавају све проблеме, тако да тренутно нема последица на терену, када је у питању функционисање здравствених установа.

Најчешћи разлог блокаде су тзв. неуговорени стоматолози. На основу неких уредби из 2006. године, многи су радили без уговора и зарађивали по учинку. Онда су се позвали на Закон о раду и од државе узели новац који им није исплаћиван годинама, наплативши и заостале плате и вишемилионске судске пресуде и камате.

Начелник Стоматолошке поликлинике "Мажестик" Душан Живановић напомиње да је нудио више решења од 2012. године. "Предлагао сам да се узме у обзир стварни број пацијената, да се уговоре сви стоматолози на пола плате, а да другу половину зараде на тржишту, до закупа", каже Живановић.

Државни секретар Берислав Векић наводи да су се у решавањe тог проблема укључила и сва четири репрезентативна синдиката. "У августу ћемо изаћи са прецизним подацима, за сада располажемо са податком да се ради о 714 стоматолога", истиче Векић.

Међутим, иако у Стоматолошкој поликлиници "Мажестик" 45 запослених још не зна каква их судбина чека – уговор, отказ или отпремнина, ту месечно по веома повољним ценама помоћ добије око 4.000 грађана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво