Читај ми!

Шта је потребно за покретање успешног бизниса

Национална служба за запошљавање обезбеђује по 160.000 динара бесповратних средстава за незапослене који желе да почну сопствени посао. Уз издвајања локалних самоуправа, из републичког буџета је за њих, укључујући и субвенције за инвалиде, обезбеђено око четири милијарде динара.

Интересовање будућих предузетника је велико, средства појединачно и нису, а ефекти показују да и најбоља идеја и бизнис план могу да пропадну упркос подршци, уколико производ није одржив на тржишту. 

Први хостел Ужице је добило пре две године, захваљујући једној предузетничкој идеји потпомогнутој управо субвенцијом Националне службе за запошљавање. Од тада, иако се идеја потврдила као одржива на тржишту, ништа није било лако.

"У оваквим условима је, буквално, немогуће запослити било кога, а што је најгоре, најтеже је управо и преживети у прве две године", каже Марко Ристовски, власник "Еко хостел Републик".

Субвенцијом од 160.000 динара предузетник добија охрабрење за покушај – до успеха му треба још много, а држава новац који ће јој се сигурно вратити – кроз доприносе током уговорне обавезе, и смањење броја на листи незапослених.

Ризик је, дакле, на страни предузетника.

"Узео сам средства, али нису била довољна за наставак... Мислим да је и конкуренција на тржишту била велика, пуно се људи бави тим послом, дажбине су велике...", каже корисник субвенције Драган Јањић.

Директор Регионалне развојне агенције "Ужице" Славко Лукић каже да и у најразвијенијим земљама ЕУ, Америке и Јапана, прве године, смртност новоотворених предузећа прелази чак 90 одсто.

"Важно је направити ту анализу – да ли се инвестиција или улагање, ако је мање, исплати, или не исплати и који су то трошкови, које можда онај који почиње не види, а који га чекају већ другог дана када отвори", наводи Лукић.

На подручју ужичке филијале Националне службе за запошљавање опстане око две трећине новонасталих фирми, што је боље од републичког просека. Гасе се, рецимо, књиговодствене и агенције за едукативне услуге, а опстају, најпре, занатлије.

"Они имају одрживост на тржишту и након истека уговорне обавезе, тј. након истека 12 месеци, а услов опстанка на тржишту је добра пословна идеја и конкурентност на тржишту", каже директорка Филијале Националне службе за запошљавање у Ужицу Зорица Милошевић.

Предузетничке иницијативе у Србији, истина је, ваља темељити на истраженим и добро процењеним шансама на тржишту, али би држава, сматрају предузетници, пореским олакшицама, поготово у првој, тој најризичнијој години, знатно оснажила фирме у настајању.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво